Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge flyktingar trygghet

/

Annons

Tusentals personer kommer varje dag över Medelhavet, riskerande sina liv i rangliga båtar efter att ha betalat en smärre förmögenhet till människosmugglare. De vet att de sätter sina liv på spel, men ändå gör de det. Varför? Svaret är enkelt. Alternativet är värre. Blodigt inbördeskrig i Syrien, allt sämre säkerhetsläge i Afghanistan mm.

Vilket bemötande får då dessa människor när de trötta, frusna och rädda anländer till EU? De får litet mat och dryck, deras omedelbara behov blir uppfyllda, men sedan.... De får höra att det är fullt överallt, precis som Josef och Maria. Josef och Maria fick plats i ett stall, var får dagens flyktingar plats?

Sveriges regering säger att det inte finns plats i landet. Man säger att flyktingarna tär på våra magra resurser. I tider av nedskärningar ska vi nu också härbärgera tusentals främlingar, som dessutom råkar vara muslimer till största delen. Vi har inga resurser sägs det. Flyktingar ställs mot skolor, sjukvård etc.

Förra regeringen hade stora resurser att satsa på skattesänkningar, varav merparten gick till de som redan hade. Under bankkrisen satsades stora summor på att rädda bankerna. Nu gör bankerna miljardvinster, men inga återbetalningskrav kommer från finansministern. Vi har hört till leda att det inte finns pengar till skolor, sjukvård mm. Det hörde vi innan flyktingströmmen blev så strid som i dag. Det är alltså inte flyktingarnas fel att det är ont om pengar i samhället, däremot passar det att göra dem till syndabockar.

Sverige vill kalla sig ett humant samhälle. Nu måste vi visa att vi är det, inte införa gränskontroller eller interneringsläger vid landets gränser, något som KD: s Ebba Bush-Thor föreslår. Det enda de som kommer hit som flyktingar vill är att få leva i lugn och ro, inte riskera livet varje minut, varje dag.

Visst måste det finnas ett bildligt stall för dessa människor!

Sverige och EU måste respektera asylrätten!

Sigbritt Herbert

Rättvisepartiet Socialisterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons