Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvkilo grönt håller doktorn borta

/

Annons

Vi har dragit igång ett kraftfullt arbete för att invånarna i Jämtlands-, Västernorrlands-, Västerbottens- och Norrbottens län ska äta mer grönsaker och frukt. Beräkningar visar att om vi åt åtminstone 400 gram grönsaker och frukt varje dag skulle det minska insjuknandet i cancersjukdom med 20 procent. Om vi åt 600 gram per dag skulle insjuknandet i hjärt- kärlsjukdomar minska med 10-20 procent. Ha då i åtanke att enbart hjärt-kärlsjukdom kostar samhället 61,5 miljarder kronor om året – 6 559 kronor per invånare, enligt Hjärt- Lungfonden. Dessa och andra likande siffror är vår morot till att göra en kraftansträngning för befolkningens hälsa. Häng med!

Varje dag stödjer personal på länets hälsocentraler personer som vill förändra sina vanor till mer hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. Men vi behöver alla bättre förutsättningar och stöd för att börja och vidmakthålla en vana. Därför att ökat intag av grönsaker har så stor hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande effekt vill vi väcka fler samhällsaktörer till handling. Hur kan ni i er verksamhet främja intaget av grönsaker och frukt?

Grönsaker erbjuds och ingår alltid som en del av måltiderna i förskolan, skolan och äldreomsorgen. Men då Livsmedelsverket för några år sedan undersökte vad barnen väljer att lägga på tallriken var andelen grönsaker försvinnande lite. Vi är många som bär ansvaret för att hela den näringsberäknade måltiden hamnar på tallriken och därefter i magen på matgästen. Däribland restaurangpersonal, pedagoger, föräldrar och andra vuxna som genom sitt exempel och sina samtal och attityder kan göra mycket för att forma elevernas matvanor.

Många av oss uppskattar och väljer lunchrestauranger med en inbjudande grönsaksbuffé. Att sådana finns i nära anslutning till arbetsplatser är en förutsättning. Det är också mer troligt att en anställd kan bibehålla ett högre intag av grönsaker och frukt om det erbjuds av arbetsgivaren. Kommer ökat intag av grönsaker och frukt att finnas med som punkt vid nästa protokollförda samtal om arbetsmiljön och personalens hälsa?

Titt som tätt sägs tillgänglighet och pris vara orsak till befolkningens ohälsosamt höga intag av godis, läsk och bakverk. Om det är så, bör priset på morötter och äpplen bli en hjärtefråga för alla landets ledande personer.

Under tiden behöver butiker, föreningar, klubbar, kafeterior på skolor och arbetsplatser börja se sig som hälsofrämjande arenor, där inte enbart produkter med lång hållbarhet och stor förtjänst saluförs, utan även alternativ för den som försöker vidmakthålla en hälsosam vana.

Ät 500 gram grönsaker och frukt varje dag! Vi önskar att alla samhällsaktörer lyssnar till svaren och agerar därefter!

Ronny Weylandt, chef för Landstingets Folkhälsocentrum,

Elisabeth Strömblad, leg. dietist Landstingets Folkhälsocentrum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons