Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtågs styrelse fick förnyat förtroende

Måndagens årsstämma i Norrtåg blev tämligen odramatisk. Styrelsen fick fortsatt förtroende trots den gångna vinterns turbulens.

Annons

Vintern präglades av problem för Norrtåg som ägs av länstrafiken i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län. De nya tågen från tyska Alstom tålde inte det norrländska vinterklimatet och tågens frontpartier var inte dimensionerade för kollisioner med älgar. När läget var som värst stod 13 av totalt 19 tåg inne för reparation eller service.

Under måndagen höll Norrtåg årsstämma i Umeå och styrelseordförande, den jämtländske landstingspolitikern Thomas Hägg (S), lät efter stämman meddela att han själv sitter kvar som ordförande och att hela styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Enligt Thomas Hägg har vinterns problem inte lett till några ekonomiska svårigheter för Norrtåg. Budgeten går ihop och något extra aktieägartillskott behövs inte enligt honom.

– I nuläget finns ingen sådan diskussion, lät han meddela.

Samtidigt konstaterar Thomas Hägg att läget snabbt kan förändras. Norrtåg är just nu inne i en förhandling med Trafikverket där bolaget kräver 70 miljoner kronor för att Ådalsbanan blev försenad. Norrtåg förhandlar också med den tyska tågtillverkaren för att vinterns problem inte ska upprepa sig.

– Det får bara inte ske. Men samtidigt finns det många faktorer som spelar in. Jag tror alltid att vi kommer ha någon form av vinterproblematik. Det beror främst på att vi inte har så stor reservtågskapacitet. Men vi förutsätter att det ska bli bättre än förra vintern, säger Thomas Hägg.

Mer läsning

Annons