Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smitningar sker dagligen

/

Nästan varje dag drabbas någon länsbo som parkerat av en smitare.

En smitare som smällt in i bilen men sedan fräckt dragit utan att lämna sina uppgifter.

– Vi brukar få in relativt många anmälningar där det inte finns någon motpart. Då är det svårt, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare på Jämtlandspolisens trafikenhet luttrat.

Annons

Smitningar – eller som det heter på juristsvenska – "olovlig avvikelse från olycksplats" är något som inträffar dagligen i länet.

De mest uppmärksammade fallen är där människor blir påkörda och lämnade i sticket av okända gärningsmän.

Men de smitningarna står bara för någon enstaka procent av det totala antalet. Det vanligaste fallet av smitning sker mitt ibland oss – i parkering vid rusningstid.

– Den allra vanligaste typen av anmälan som vi får in om handlar ju om skador vid parkeringar. Det kan vara någon som kommit tillbaka till sin bil och upptäckt att de har fått en smäll och bilen blivit skadad. Då anmäler de det till oss, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare på Jämtlandspolisens trafikenhet.

Polisen har två olika koder för smitningar. En för lite mer allvarliga och en för mindre tillbud som exempelvis "parkeringssmitningar". Och det är bara den lite mer allvarliga som sedan rapporteras in till Brottsförebyggande rådet, Brå. Under 2012 så hade den kodningen 256 anmälningar. Nästan dubbelt så många polisanmälningar – 431 – rubricerades som "parkeringssmitningar".

Under den senaste femårsperioden finns en tydlig trend.

De lite värre smitningarna har minskat medan de lindrigare men de retsamma "parkeringssmitningarna" har ökat.

En förare som orsakar skada vid en parkering så har skyldighet att meddela ägaren till den skadade bilen. Och det gör det flesta. För det mesta tas kontakten direkt via mobiltelefon eller via en lapp under vindrutetorkaren.

– Om det hela löses mellan de två bilägarnas försäkringsbolag då blandas vi aldrig in, säger Urban Dahlbäck.

Men är det någon som bucklar till din bil när du inte är på plats så krävs det mycket för att polisen ska kunna få fast i den skyldige.

– Då är det svårt. Men finns det något ögonvittne som sett registreringsnumret så kan vi spåra det. Sedan gäller det att bevisa vem det var som körde bilen. Men i regel öppnar vi alltid förundersökningar i sådana lägen, säger Urban Dahlbäck.

Mer läsning

Annons