Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dillstuvad potatis

/

Dill är nästan en "måstekrydda". Den milda men ändå tydliga smaken och doften av dill är starkt förknippad med kräftor, inläggningar och en mängd rätter, allt från dillkött till dillstuvad potatis.

Annons

Dill är en ettårig växt som ursprungligen kommer Medelhavsländerna. I Egypten odlades dill redan på forntiden, det vill säga flera tusen år före vår tideräkning, och dillens lugnande effekt på orolig mage blev tidigt känd. Så här års blommar dillen och det vi kallar dillkronor är egentligen inget annat än dillens blommor. Dill som köps är ofta på väg att torka ut. Bästa sättet att väcka hängig dill till liv är att skära av den nedersta biten av stjälken och sätta dillen i drygt fingervarmt vatten.

Dillstuvad potatis

Det här behöver du till 4 personer:

10-12 potatisar av fast sort

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 1/2 dl mjölk

1/2 dl grädde

3-4 msk hackad dill

salt och peppar

Att äta till:

500 g gravad lax

blandad sallad

citron

Så här gör du:

Skala och dela potatisen i ganska stora bitar, ungefär med 3 centimeters sidor. Koka bitarna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet direkt efter kokningen och låt potatisen ånga av. 2. Värm mjölk och grädde i en kastrull. Fräs samman smör och vetemjöl i en annan kastrull. Späd med mjölkblandningen till slät stuvning som får sjuda 5 minuter på svag värme. Vänd ner potatisbitarna, sjud någon minut till och avsluta med dill, salt och peppar. 3. Skär laxen i så tunna skivor du kan. Lägg upp lax och stuvad potatis direkt på tallrikar och garnera med blandad sallad och citron. Krondill är vackert som garnering så här års men inget man direkt vill äta. Tänk på att varm potatisstuvning och kall lax inte får ligga tillsammans under längre tid. Lägger du upp maten på fat och i skål är det säkrast att lägga potatis och lax i olika kärl. Receptet kommer från TT Spektra.

Mer läsning

Annons