Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk realism om tvingande normer

/
  • Jessica Schiefauer har Augustnominerats för sin andra ungdomsroman,
  • Jessica Schiefauers
  • Jessica Schiefauers
  • Jessica Schiefauers
  • Jessica Schiefauers roman

En tonårskropp som skaver och könsroller som kväver. I Jessica Schiefauers Augustnominerade ungdomsroman "Pojkarna" får Kim chansen att byta sida.

Annons

"Pojkarna" handlar om flickorna Bella, Kim och Momo, tre vänner från samma radhusområde. Våren när de fyller 14 år sitter de ofta i Bellas växthus, en frizon mitt bland Bellas älskade, färgsprakande blommor från hela världen.

Jessica Schiefauer har fått stor uppmärksamhet för sin andra roman, som hon nu har chans att vinna Augustpriset för. Hennes beskrivningar av kön och identitet – flickornas rollspel, sexuella utforskande och uppror mot påtvingade könsroller – har rosats av flera kritiker.

Det handlar mycket om kroppen, Kim drömmer om att hitta en dragkedja i huden, för att kunna skala den av sig som ett smutsigt plagg. Varför är kroppen så intressant?

– Även om det finns större utrymme nu än tidigare för det som kallas intergender så har vi en tvåkönsnorm, hela samhället är uppbyggt på att du är antingen man eller kvinna. Jag längtar efter att vi ska slippa definieras så hårt utifrån vårt kön. Det tror jag är nyckeln för Kim, att bara vara Kim och inte behöva välja.

Som läsare är det lätt att reagera på den negativa bilden av att vara tjej, tills man förstår att det är Kims syn på tillvaron...

– Ja, det är många som har provocerats av det, och det glädjer mig om läsaren ser att Kim är allt annat än en neutral berättare.

Det är en hård skolvärld du beskriver, med grova sexuella trakasserier, mobbning och till och med våldtäkt. Är det så illa?

– Det jävliga är att det faktiskt ser ut så här på många håll. Det mest realistiska i den här annars ganska orealistiska bok är det som händer i skolan, där pojkarna tar sig rättigheter mot flickorna. Några av scenerna minns jag från min egen högstadietid.

För Kim är det i manskroppen som friheten finns. Hade det lika gärna kunnat vara tvärtom?

– Ja, absolut. Men det är en annan bok. Jag skrev flera scener där jag försökte gå in i de här hårda killarna och skriva om deras bakgrund. Men det blev en sorts ursäkt. Den här boken undersöker inte vad det är att vara pojke, den undersöker vad det är att inte vilja vara flicka.

Elin Viksten

elin.viksten@ttspektra.se

Mer läsning

Annons