Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkollektivet flyttar in på Rösta

/

Konsttidning, feriearbetare, kulturinventering och stora och små teaterprojekt.

Till det: apelsinfest, linssoppa och fotboll.

Annons

Träbordet i Ekohusets bottenvåning dräller av apelsiner – en rest efter lördagens apelsinfest. Sedan en dryg vecka är den nätta, grå längan Gunillahuset och det närliggande Ekohuset på Rösta i Ås, det senare ett rött tvåvåningshus med mossa och solceller på taket, hem för Kulturkollektivet. Fläkten av kogödsel väger lätt mot utsikten över fjällvärlden.

De nio som bor här just nu kommer att bli minst 16 innan sommaren är över. De kommer från folkhögskolor och universitetsstudier i Mullsjö, Frankrike, Skottland, Stockholm och Spanien.

Allt började i januari i år när gänget i Kulturkollektivet, det vill säga Teater Verbal och Kreativ Explosion, diskuterade sina många sommarprojekt.

– Det började som ett skämt om att vi kanske till och med skulle bo ihop, säger Olle Olsson som fungerar som sambandsperson.

De annonserade på Blocket:

"Vi söker en gård med hus och lada. 8-10 rum och ett stort samlingsrum i huset, och ladan är stor och tom. Alla alternativ är intressanta, så även om din gård inte passar in på önskemålen så kanske det är helt rätt ändå."

Ett intressant svar kom in men även om Norderön är supervacker är den svårtillgänglig. Så dök idén om Rösta upp och nu hyr kollektivet gästbostäder och konferensutrymmen av Region Jämtland.

– Det här stället ska möjliggöra att göra sina projekt. Vi är vana att arbeta med snäv budget, då är det bra om man kan dela på gemensamma kostnader, säger Olle Olsson.

– Det är grymt skönt att vara i en sån här kreativ miljö, säger Dan Olsson.

Han har ingen anknytning till länet men träffade Oskar Airijoki från Östesund på Mullsjö folkhögskolas fotoutbildning och är nu en av ledarna för kollektivets feriearbetare.

– Man blir ju sugen på att ha något liknande i framtiden, tillägger han.

Martin Johansson är uppvuxen i Kluk men lämnade länet för tolv år sedan. I sommar regisserar han Håkan Borgsten i Manda Stenströms monolog.

– Det är skitkul att få göra något här hemma, det vill jag göra mer, säger han.

Nu är han tjänstledig från sitt jobb som producent på Byteatern i Kalmar:

– Jag var runt i USA i vintras och bodde i sju olika kollektiv. Där är det ännu svårare att vara kulturarbetare än här.

Han berättar om ett kollektiv i Santa Cruz med 30 boende och storhushållsmaskiner – riktigt där är inte Kulturkollektivet ännu även om de driver en imponerande mängd verksamheter.

– Det är en arbetsplats i första hand och ett hängarställe i andra hand, säger Manda Stenström.

Alla projekt är autonoma men till de större hör kultursommarjobben där några av kollektivets medlemmar arbetar med 19 kulturferiearbetare vars Ingenmansland har premiär den 29 juni. Olof Runsten, som väntas in senare under kvällen, regisserar Ett drömspel som har premiär den 12 augusti. Några jobbar med Fältjägarens kulturinventering och en konsttidning är på gång. Men nya projekt poppar upp hela tiden.

– Löparprojektet är det fränaste, säger Manda Stenström.

En av dem som är på väg in ska själv löpträna men också coacha de andra att springa. Ett syskonprojekt till det interna "Rör på dig kulturjävel" som innebär fotboll efter maten tisdag och torsdag.

– Man behöver inte ta så mycket ansvar för sina egna behov, säger Manda Stenström.

Beslut om städrutiner, projekt och hyresgäster fattas på söndagarna.

– Högsta beslutande organ är söndagsmötet, säger Olle Olsson.

Vi återvänder till den grå längan. En doft av linssoppa i hallen. Dan och Linnéa i matlaget är klara.

Mer läsning

Annons