Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två världar möts på teatern

/
  • Olle Törnqvist står för regin av pjäsen
  • Robert Fransson till vänster spelar den framgångsrike affärsmannen som av en slump sammanförs med den unge mannen från ett gruppboende, spelad av Björn Högberg.
  • Robert Fransson till vänster spelar den framgångsrike affärsmannen som av en slump sammanförs med den unge mannen från ett gruppboende, spelad av Björn Högberg.

Ett möte mellan två män med olika bakgrund och positioner i livet, det är grunden för den nya pjäsen "Konsten att älska utan att dö" som kommer att turnera i länet.

Annons

Emma Broström har tidigare bland annat dramatiserat Åsa Linderborgs barndomsskildring "Mig äger ingen". Nu har hon specialskrivit ett manus till Estrad Norr och Teater Barda som nu sätter upp pjäsen "Konsten att älska utan att dö", som går på turné till ett antal platser i länet.

En framgångsrik affärsman mitt i livet, spelad av Robert Fransson, sammanförs genom slumpen i form av en olycka med en ung man från ett gruppboende (spelad av Björn Högberg).

Båda befinner sig i en uppbrottsfas i livet och i mötet framkommer deras olikheter. Ursprungsberättelsen är ett möte mellan en person med funktionsvariation och en utan. Pjäsen handlar om problemen med att förstå och nå varandra när vi har så olika utgångspunkter.

Är det ett syfte att öka förståelsen för människor med psykiskt funktionshinder?

– Nej, jag tänker att det kommer på köpet. Syftet är att berätta den här historien om ett möte mellan två människor som kommer från två olika håll, men det är klart att det kommer bieffekter med det, säger pjäsens regissör Olle Törnqvist.

– Texten är skriven på så sätt att allt inte är svart och vitt, säger Robert Fransson.

Pjäsen har premiär på fredag då den framförs på Exercishallen Norr i Östersund. Därefter turnerar den i oktober och november till olika gymnasieskolor, bygdegårdar och folkhögskolor i länet. Den kommer även att visas för gymnasieelever på OSD i Östersund.

Mer läsning

Annons