Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödmjuka vinnare vill öka folks kunskap om ett kulturarv

/
  • Näs kyrka känns som en given plats för utdelningen av LT:s kulturpris till Karin Zidén och Örjan Bertilsson. Här finns gott om exempel på rokokomålaren Anders Berglins mästerliga dekorationer.
  • I två och ett halvt år arbetade Karin Zidén och Örjan Bertilsson med boken om Anders Berglin.
  • De blommor som är så typiska för Anders Berglin prunkar på korbågens fundament i kyrkan…
  • … liksom som på dörrarna till det allmogeskåp som såldes på auktion i Oviken häromveckan.
  • Predikstolen i Näs kyrka bär också Anders Berglins signatur.
  • ETTAPUFF?   Karin Zidén och Örjan Bertilsson får LT:s kulturpris 2015 för sitt praktverk om rokokomålaren Anders Berglin. 17 november hålls prisutdelningen i Näs kyrka   Foto: Kjell Ahnfelt

Det trodde de aldrig.
Mottagarna av LT:s kulturpris 2015, Karin Zidén och Örjan Bertilsson, är två ödmjuka personer som tyckte att det var stort nog att bli nominerade.
– Men att det skulle bli vi som fick priset, det fanns inte på kartan, säger de.

Annons

Nu står det klart att Karin Zidén, språklärare från Frösön, och Örjan Bertilsson, lantbrukare från Namn, får dela på årets kulturpris, en penningsumma på 30000 kronor. De får priset främst för sin bok "Rokokomålaren Anders Berglin – stilbildare inom den jämtländska folkkonsten."

Och de är förstås mycket glada, men också smått chockade:

– Vi var ju först ut med att bli presenterade i tidningen och allt eftersom vi läste om de andra fyra nominerade så blev vi mer och mer övertygade om att priset skulle gå till någon annan. Det var verkligen fyra jättebra kandidater vi hade att konkurrera med, säger de.

Men kulturprisjuryn valde alltså att belöna Karin och Örjan enligt följande motivering: "Tillsammans låter de läsarna upptäcka rokokomålaren Anders Berglin i ett gediget utforskande av den jämtländska folkkonsten. De lyfter fram ett kulturarv som är ovärderligt och unikt för länet, och som med ökad kunskap hos allmänheten förhoppningsvis i större utsträckning får stanna kvar och utvecklas där det hör hemma.

Torsdagen den 19 november blir det prisutdelning i Näs kyrka. Platsen är vald i samråd med pristagarna; denna kyrka är "en riktig rokokopärla" där Anders Berglin är rikligt representerad.

Bland annat är korbågen och predikstolen dekorerade med Berglins typiska blommor och landskap.

När vi träffas i Näs har Örjan tagit med sig dörren till ett allmogeskåp som han löste in på auktion häromveckan. Med det vill han visa hur Berglins typiska stil går igen i både torp och kyrkor.

– Titta på de här blommorna, det är ingen tvekan om att det är Berglin som målat båda, säger han och håller upp skåpdörren intill korbågens fundament.

Intresset för just Anders Berglin fick en ordentlig skjuts när Karins och Örjans bok kom ut förra hösten, och en del mindre nogräknade säljare av allmogeföremål försöker surfa på den vågen. Man skriver gärna Anders Berglin med ett frågetecken efter i auktionslistorna och hoppas förstås på att på så sätt kunna trissa upp priset.

– Men det blir lite knepigt när dateringen på skåpet samtidigt visar att det tillverkades flera år efter Anders Berglins död, säger Örjan med ett snett leende.

Vid prisutdelningen kommer den intresserade att få veta mer om Anders Berglin då LT:s kulturredaktör Sara Strömberg intervjuar pristagarna.

– Vi har hållit rätt många föredrag vid det här laget och det är alltid lika roligt att dela med sig av det vi lärt oss under arbetet med boken, säger Karin och Örjan.

Att öka folks kunskap och intresse för det jämtländska kulturarvet och folkkonsten har blivit deras mission. Och deras första bok lär följas av fler. Idéer och material finns och kulturpriset ger extra lust och energi att fortsätta.

Prispengarna då? Ja, inget är bestämt än men en del av dem kan komma att gå åt vid en planerad resa till Stockholm och Nordiska museet.

Där visas just nu utställningen Rejält Retro med allmogemöbler från hela Sverige. Däribland ett skåp målat av Anders Berglin:

– Vi efterlyste skåpet när vi jobbade med boken. Det stod undangömt i ett av Nordiska museets förråd och de höll inte på att hitta igen det. Men vi gav oss inte och till slut kom det fram. Så det är nog vår förtjänst att det är med på utställningen, säger Karin nöjt.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Mer läsning

Annons