Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmanande och nyskapande med en briljant klarinettist

/

Annons

Direkt från New York till Östersund kom de, musikerna i Anat Cohens Quartet, med lite jet lag i kroppen, får man förmoda. Och konserten på Gamla Teatern i tisdags började lite trevande, som om de ännu inte riktigt landat och acklimatiserat sig för den jämtländska jazzscenen. Första spelset blir som en introduktion till den klangvärld, där Anat Cohen bygger sin musik på en grund av israelisk folkmusik, brasiliansk populärmusik och amerikansk jazz.

Men i andra spelset händer det saker; Här ökar intensiteten och briljanta solon avlöser varandra. Anat Cohen är en virtuos på sitt huvudinstrument klarinett och i den här konserten spelar hon enbart klarinett – inspirerat, svängigt, ibland humoristiskt och enastående skickligt.

De tre övriga musikerna i kvartetten ska också i andra spelset med långa lysande solon visa vilka fenomenala musiker de är; Jason Lindner på keyboard, Daniel Freedman på trummor och så den unge israeliske basisten Tal Maschiach.

Anat Cohens Quartet spelar en musik influerad av olika stilar, olika kulturer, olika länder, men även en jazzens standardlåt kan i den här kvartettens tappning få en radikalt annorlunda tondräkt. Det är på sätt och vis utmanande, nyskapande – och rasande skickligt.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Mer läsning

Annons