Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innovativ integration mynnar ut i skiva mellan flyktingar och jämtländska musiker

/
  • Björn Höglund är en av producenterna till projektet

Nyanlända får nu möjlighet att hjälpa andra. I projektet "Hälsningar från" spelar de in en skiva tillsammans med jämtländska artister.
– Flyktingar får ofta en belastningsstämpel. Vi ville vända på steken, säger Björn Höglund, en av producenterna till skivan.

Annons

Målet är att tillsammans lansera en skiva där intäkterna går till Barncancerfonden. Skivan är en fortsättning på konsertserien på Grytans asylboende som utspelade sig under våren 2014 och artister som medverkar på skivan är bland andra Hoven Droven, Ellen Sundberg, Kape, P-Danjelsa, Erica Skogen,Eastwick, Cujo is a cat och Suzanne Michelle.

– När vi gjorde konsertserien i Grytan blev det succé. Flera människor ville vara med och delta och kom upp på scenen. Då någonstans föddes tanken att göra något mer och involvera de nyanlända. Flyktingar får rollen som ett offer och att de innebär massa problem, så behöver de inte vara. Vi vill bredda integrationen och den här gången är det de som är med och hjälper andra, säger Björn Höglund.

Planerna om att producera en skiva skred fram och sedan i våras har teamet arbetat med inspelningen. Inspelningarna sker både i studio, i samarbete med Sensus, och på Grytans flyktingförläggning.

– En förberedelseklass på Fagervallsskolan är med och sjunger på skivan tillsammans med Suzanne Michelle, hitflyttad från Kanada. Vi berättade för barnen att de hjälper till och varför och de växte flera centimeter då. Jättehäftigt att se.

Alla intäkter går oavkortat till Barncancerfonden och skivan släpps i samband med en releasefest på Storsjöteatern den 11 december.

– Vi uppmanar företag att köpa skivan i julklapp till sina anställda, den kostar hundra kronor. Vad jag vet har inget gjorts på det här sättet tidigare.

Mer läsning

Annons