Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturdebatt: Varför valde ni bort musikesteterna, SVT?

Musikesteterna 30-årsjubilerar med stor satsning. Eivor Comén ifrågasätter mediernas prioriteringar.

Annons

Tankar i kvällen!

Idag, världspoesidagen, måndag den 21 mars 2016, Jämtlandsnyheter.

Jag väntade mig ett inslag om Palmcrantzskolans esteters (numera Jämtlands gymnasium) 30-årsjubileum. En manifestation över en epok som fostrat många, musiker, sångare, skådespelare, kompositörer med fler.

Numera finns de i olika delar i världen och runt omkring i Sverige. Ofta i kombination med andra yrken. Pedagoger inom olika områden är ganska vanligt och något av kulturarbetares vardag! Få överlever enbart som kulturarbetare vet vi!

Bakom jubileumskonserten fanns ett stort antal eldsjälar, musiklärare, musiker, 150 körsångare. Många före detta elever och lärare som kommit hem för att få delta! Vi bjöds på en fantastisk konsert. Allt ifrån Mozart, Orff, Beatles med fler.

En fantastisk inramning och bekväma stolar bjöds vi också på. Konserthall med slitna målburar, basketkorgar, linor och diverse annat. Kul bakgrundsljud av läktarens stolar då sitsen smäller tillbaka om någon råkar resa sig. Samt en fläkt som inte gick stänga av! 

Kvällens Jämtlandsnytt med ett fint och långt inslag om våra fantastiskt, härliga fotbollspelare och som också är kulturarbetare. Fem minuters glädjefyllt inslag!

Som ansvarig producent av Jämtlandsnytt borde någon ha uppfattat den storhet det faktiskt är i Jämtlands län att genomföra, organisera, ekonomisera, administrera den satsning som vi i den stora publiken fick glädjas åt i söndags kväll!

Hade inte varit helt fel med några intervjuer med hemvändande musiker, att lyfta fram någon av de fantastiska musiklärare som jobbat. Kanske till och med låtit någon av den musik och körsång som bjöds fått en liten slinga i nyheterna.

Jag förväntade mig också att det i någon av våra lokaltidningar hade varit en kanske t o m två sidor om jubileumskonserten, med intervjuer med hemvändande musiker, sångare, före detta lärare. Ett förhållande som något kunde matcha de 4 – 8 sidor sportnyheter som gives oss varje dag!

Lördag var folkhögskolornas dag vilket bland annat visades med öppet hus på Birka folkhögskola. Föreläsningar, musik, med lärare, elever och gäster. Bland annat Jan Allan, förmodligen Sveriges bästa trumpetare och som dessutom har studerat kvantfysik. Tillsammans med tre olika musikgrupper från skolan bjöds vi på härliga standardlåtar. Att se glädjen bland eleverna att få spela med denna storhet som ödmjukt och pedagogiskt lyfte dem är lika stort som de tränare och ledare som lyfter spelarna i ÖFK .

Inte minst en uppskattad föreläsare blev Nils Simonsson som gav oss insikter om hjärnan och hur vi tränar den. Han visade också prov på sin 200 timmars nya kunskap att spela på trumpet!

Birka folkhögskola, en av de större arbetsplatserna i länet och oändligt värdefull för de ungdomar som tappat fotfästet i den vanliga skolan! Även för oss äldre finns seniorkurser och sommarkurser! En tillgång att vårda och värna om!

Vad har jag lärt mig av detta? Ja, medias värderingsfrågor är outgrundliga!

Det som ÖFK gjort o gör är ju på sitt sätt precis det som PC gjort o gör, det är bara inom olika uttryck och passioner.

De båda har varit med och fostrat 

– en samling elitspelare

– en samling som spelar på hög nivå om än inte den allra högsta

Eivor Comen

Mer läsning

Annons