Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthelgen i Föllinge – en riktig energikick!

/
  • Märit Aronssons stillbilder från Svalbard – så vackra att det gör ont.
  • ”Jag skulle gärna samarbeta med skolan och se vad eleverna där har för idéer”, säger Helena Wikström.
  • Ylva Hagerlind visar bland annat detta Max Book-inspirerade snöoväder.

För andra året i rad arrangerades den gångna helgen konsthelg i Föllinge.

Annons

Det var Fria Föllinge under ledning av projektledaren Birger Backlund som ordnade tillställningen, där 20 konstnärer bjöds in att visa sina alster i Allaktivitetshallen.

På skärmväggar samsas amatörkonstnärer med yrkesverksamma och det är så befriande att se att alla får vara med. Tomtar/troll och fantasi. Skulpturer, foto, applikationer och textilkonst. Allt samsas under samma tak.

Viss konst gör extra mycket intryck. Bland annat Märit Aronssons stillbilder från en Super 8-film från Svalbard. Teknik: flytande fotoemulsion. Så vackra att det gör ont. Fast jag aldrig varit på Svalbard kan jag ändå förnimma det tysta, vita och dunkla som otroligt lockande/spännande. Jag blir stående framför hennes bilder länge.

Ylva Hagerlinds Max Book-inspirerande målningar blir jag också förtjust i, speciellt den med snöflingor i ett yrväder som blir som en kosmisk himlakropp i universum.

Under konsthelgen passar man även på att presentera konstnären Helena Wikström som nyligen fått uppdraget att utsmycka den jättelika ytterväggen på Allaktivitetshusets sida mot parkeringen. Helena Wikström hälsas fram av konstnären Anna Erlandsson som har varit med i processen att välja konstnär till uppdraget. Anna Erlandsson berättar att det är extra roligt att få bjuda in och välja en konstnär inom Norrlandsregionen som inte bor i Jämtland och Östersund. Helena Wikström är bosatt i Holmsund utanför Umeå.

– Det är viktigt att det blir lite rotation bland konstnärerna lokalt, nu kan vi byta erfarenheter och konstnärer regioner emellan, säger Anna Erlandsson.

Helena Wikström berättar om sina tidigare offentliga utsmyckningar, där hon gärna vill föra en öppen dialog med dem som ska vistas i miljön där konstverket ska vara. Hon berättar om när hon och kollegan Karin Frennesson Westblad fick i uppdrag att arbeta ut en offentlig utsmyckning till Brännanskolan i Skellefteå 2005.

Tillsammans grävde de djupt i sin egen högstadietid och intervjuade dessutom elever på skolan. De bestämde sig för att ta porträtt från konsthistorien, klippa ut porträtten och låta elever hålla klipphuvudena framför ansiktet. Bilderna fördes sedan in i varsitt upplyst tittskåp och resultatet blev en stjärnhimmel av skolans elever med det laddade ansiktet utbytt mot en känd konstnärs målade porträtt.

Jag blir imponerad av Helenas påhittighet men även av hennes demokratiska ådra. Undrar hur hon ska tänka i Föllinge?

– Det lutar nog åt att det blir ljus på väggen. Mera vill jag inte säga. Men jag kan tänka mig att samarbeta med skolan och se vad eleverna där har för idéer.

Tänk vilken chans att få påverka och ha ett öppet samtal med Helena! Jag ser fram emot att komma tillbaka till Föllinge och invigningen av hennes/bybornas konstverk.

Jag blev glatt överraskad av denna konsthelg som definitivt kändes som en riktig boost för Föllinge och jag hoppas att många andra med mig tog sig en tur dit i helgen.

Mer läsning

Annons