Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddan som håller dig varm i höst

/

Vad är det som gör dig glad, het och som dessutom är nyttigt? Chili är kryddan som ska värma oss i höstmörkret.

Annons

– Man blir jätteglad av färgerna och formrikedomen som chilin kan erbjuda, säger chilifantasten och trädgårdsmästaren Stephan Hammar.
Chilifrukten är inte längre bara något i tabascosåsen som vi öser över maten utan en krydda som kan användas till oändligt mycket mer i det svenska köket.
På Trädgårdsföreningen i Göteborg pågår just nu utställningen Het som Chile, där Stephan Hammar själv har odlat upp ett 50-tal chiliplantor.
– Det finns obegränsade möjligheter med chili. Kryddan är god i grytor, i fisksoppa, och till och med i smågodis, säger han.
– Tänk dig lite varm choklad med lite chilihetta i, det kan jag verkligen rekommendera nu på höstkanten.
TT: Vad gör man om man får i sig en för stor dos chili?
– Drick inte vatten, för det starka ämnet capsaicin som finns i chili är inte vattenlösligt, utan sprider i stället hettan.
Det bästa är att ta något stärkelserikt, som potatis, ris och bröd. Mjölkprodukter lindrar också hettan.
TT: Vilken är din bästa chilirätt?
– Det är en exotisk fruktsallad med chili- och citrongräsmarinad som man serverar med vaniljglass och rostad kokos till.

Mer läsning

Annons