Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samerna: Vi accepterar att 2400 renar rivs, inte fler

/

Samerna i Frostviken, Hotagen, Lierne och Röyrvik samsas nu i ett gemensamt förslag: Tio procent av renarna får rivas av rovdjur, det räcker.

Annons

Samerna på båda sidor om gränsen, vilka ingår i det Mitt-Skandinaviska Regionprojektet, lägger nu ett förslag till hur man ska hantera problemen med rovdjur.

Med i projektet är samebyarna i Frostviken och Hotagen, och renbetesdistrikten i Lierne och Röyrvik. Trots den geografiska närheten innefattar området två länder, med olika lagstiftning. Renar och får håller inte reda på gränsen, men för deras ägare ställer det till problem.

På den svenska sidan har man till exempel licensjakt på björn, medan björnen på den norska sidan är fridlyst.

– Man brukar skämtsamt säga att björnarna äter upp sig på renkalvar i Sverige, och sedan går de över till den norska sidan där ingen kan komma åt dem, säger Tommie Jirhed, som är svensk projektledare för delen "Samisk kultur och näring".

Fårskötseln inom området har minskat drastiskt, mest på grund av näringen gett upp, då rovdjursförlusterna blivit för stora. Rennäringen, framför allt på den svenska sidan, har sådana problem med rovdjur att den riskerar att kollapsa. Man anser därför att det är bråttom.

– Det pågår forskning som ska leda fram till hur rovdjursfrågan ska hanteras, men det tar en sådan enorm tid. Därför har vi jobbat fram vårt förslag och hoppas att det ska påskynda processen.

Samerna föreslår att tio procent av renbesättningen ska få falla offer för rovdjur, inte mera. Tio procent motsvarar cirka 2 400 renar. I nuläget är förlusten mera än det dubbla.

För att nå ned till den siffran vill man bromsa föryngringen av rovdjur.

– Vi vill absolut inte utrota rovdjuren, bara komma till en nivå som kan accepteras av både renägarna och myndigheterna.

Tommie Jirhed säger att vinterhalvåret är den svåraste tiden för renarna, då framför allt järv och lo ställer till stora skador. När hungriga björnar vaknar på våren blir det också problem. Förslaget går nu vidare till Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Näringsdepartementet och man hoppas att Naturvårdsverket själva ska kunna fatta beslut, helst redan i vår:

– Om det måste upp på regeringens bord så kommer det att ta ännu mycket längre tid.

Mer läsning

Annons