Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Eon vädersäkra elnätet i Strömsunds kommun

Strömavbrotten i Strömsunds kommun blev så irriterande att kommunen kallade elbolaget Eon till stormöte.

Annons

Att Eons kunder drabbas av strömavbrott på grund av vädret har vi skrivit om ett flertal gånger. Även att elbolaget nu lägger miljontals kronor på att vädersäkra sina elledningar i länet.

I oktober kallade Strömsunds kommun Eon till möte för att få svar på vad bolaget gör för att minska antalet elavbrott i kommunen.

På sin hemsida skriver kommunen vilka svar de fått av Eon. Bolaget själv menar att just väder är en stor del av problemen. Som exempel räknas hårda vindar, nedfallna träd och is på ledningarna men också många åskoväder i somras.

Utöver det nämns också bland annat fel på det nya regionnätet mellan Hoting och Strömsund samt att skyddsfunktioner i ställverket i Hoting inte fungerat som det är tänkt.

Lena Berglund, regionchef för Eon, var en av dem som svarade på frågorna från kommunen när det gäller elavbrotten. Här är hon när elledningar vädersäkras i Mårdsjön från september. Totalt satsar Eon 155 miljoner kronor i länet på vädersäkring.

Enligt Strömsund så jobbar Eon på följande för att vädersäkra i kommunen:

Ställverket i Hoting byggs om. Strömmen ska kunna matas från två håll och det ska minska risken för avbrott. Ska vara klart i april 2018.

Kabeln grävs ner där det går mellan Ringvattnet-Alanäs-Gubbhögen under 2018. Där det inte går att gräva, ska det bli isolerad luftledning.

Ny elledning mellan Hoting och Skirsjöberget samt Västbyn och Lövberga under 2018. Det är en ny luftledning som ska sättas upp.

Här kan ni sett ett tv-inslag om när ett elbolag vädersäkrar ledningsgator med helikopter och sågklingor:

Mer läsning