Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya betallösningar kan bli aktuella i höst

Länsstyrelsen i Jämtland ska se över nya lösningar med kontanthantering i glesbygd till hösten.
Uppdraget kommer från Post- och telestyrelsen.
– Vi har fått samtal från flera olika bolag som är intresserade av att erbjuda olika lösningar, säger Else-Marie Norin, handläggare på länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen har ett bevakningsuppdrag att varje år göra en kontroll hur det ser ut med betalningslösningar i glesbygd. Under hösten ska en ny översyn göras och då kan Strömsund komma att få hjälp igen, sedan lösningen med Exchange finans gick i stöpet.

– Så här i efterhand var det kanske inte rätt lösning. Men vi får se vad som händer i höst och vilket alternativ som kan bli aktuellt. Det händer mycket på betaltjänstmarknaden med ny teknik som är på gång, säger Else-Marie Norin.

Det är möjligt att som ombud få statligt finansiellt stöd för att erbjuda betallösningsalternativ i glesbygd. Gäddede och Ytterhogdal har tidigare fått det. Och det kan bli aktuellt igen.

– Vi har fått samtal från flera olika bolag som är intresserade i av att erbjuda olika lösningar. De vill veta vad det skulle kosta med olika alternativ. Men än så länge har vi valt att avvakta, eftersom det händer så pass mycket på betalmarknadssidan.

Många nya lösningar har kommit genom mobilen och olika appar, men det kräver bra uppkoppling vilket knappast är en garanti i glesbygd. Samtidigt minskar kontanterna i samhället.

– Att kontanterna minskar visar siffror från Centralbanken varje år. Det gör frågan med utbyggnaden av elektronisk infrastruktur otroligt viktig. Annars går det ju inte heller att tillämpa ny teknik, säger Else Marie Norin.

Mer läsning

Annons