Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag är tänkt att gynna småföretagare – oklart om den ger effekt

/
  • Anders Blomberg, näringslivschef i Strömsunds kommun, säger att det nya så kallade växa-stödet inte är något det pratas om inom näringslivet i Strömsund – just nu.

En ny lag och nya regler som är tänkta att underlätta för småföretagare har införts från och med årsskiftet.
I småföretagartäta Strömsund är dock intresset för det nya stödet svalt.
– Det har inte aktualiserats för jag antar att det är för nytt.

Annons

Det säger Anders Blomberg, näringslivschef i Strömsunds kommun och vd för Suab, Strömsunds utvecklingsbolag AB.

Det handlar om regeringens så kallade växa-stöd som vänder sig till enmansföretag där företaget får en sänkt arbetsgivaravgift från drygt 30 procent ner till 10 procent för den första personen som företagaren anställer.

LÄS OCKSÅ: Ny statistik: Så många går till jobbet i din kommun

Den nya arbetsgivaravgiften ska gälla första året den anställde jobbar inom företaget. Anställningen ska vara minst på halvtid, i minst tre månader och regeln gäller för löner upp till 25 000 kronor. Från och med andra året återgår arbetsgivaravgiften för den anställde till den ordinarie på 30 procent.

Strömsund är en småföretagartät kommun. Av de omkring 2 500 företag som finns registrerade i kommunen är det omkring 80 procent som är enmansföretag.

Men den här nya lagen kommer inte att förändra någonting, inte inledningsvis i alla fall Anders Blomberg.

– Nej, det har inte aktualiserats för jag antar att det är för nytt. Men det kommer upp på tapeten, det är jag övertygad om.

För fåmansföretagen i Strömsunds kommun är det snarare landsbygdskommitténs 75-punktsprogram som är intressant just nu. Programmet presenterades förra veckan och är intressant ur en annan arbetsgivarsynvinkel.

– Vi vet att man under utredningens gång har man tittat en hel del på Norge och norsk landsbygdspolitik och den differentierade arbetsgivaravgiften som ett medel för att gynna landsbygden. Man har nog kopieretat det ganska rakt av. Jag tror att det är ett effektivt verktyg för att gynna företagsetableringar och mindre serviceföretag som ligger lite på marginalen, säger Anders Blomberg.

Men det finns kritik mot det nya växa-stödet. Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund, noterade i ett inlägg i debatten redan i september förra året att stödet kan få motsatt effekt och slå ut små företag:

"Men det här gäller bara under ett år. År två är verkligheten i kapp företagaren igen. Höjda arbetsgivaravgifter, ett sjuklöneansvar på två veckor, även om den anställde råkar ut för en olycka på fritiden, kostnader för en ersättare till den sjuke och tid för att sätta in ersättaren i arbetet. Det kan gå riktigt illa om företaget får ekonomiska problem eftersom den som driver enskild firma alltid är personligt ansvarig".

LÄS OCKSÅ: Här lär sig asylsökande i Åredalen svenska och snickeri samtidigt

Mer läsning

Annons