Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindprojekten tar över bygden kring Fullsjön

/
  • Ögonfägnadens 33 vindkraftverk ligger bara kilometer från Fullsjön.

Ungefär ett halvår har gått sedan den första vindkraftsexploateringen kring Fullsjön i norra Ragunda blev klar men redan protesterar bybor vilt för att det inte ska bli några fler. De störs så mycket av ljudet från vindkraftverken att flera nu funderar på hur länge de ska orka bo kvar.

Annons

Ljudproblemen som stör de boende i områdena kommer från tre parker och det projekteras även för flera nya parker i området. Går alla planer i lås kommer de boende att omringas av flera hundra vindkraftverk.

– Det spelar ingen roll hur mycket pengar i bygdemedel vi kan få från parkerna, vi vill ha tillbaka tystnaden, säger vinkraftsmotståndarna.

Det största problemet med vindkraften är enligt byborna ljudet, ett lågfrekvent malande eller mullrande. Byborna Länstidningen träffat beskriver ljudet av en torktumlare som går eller ett flygplan som håller på att starta. En berättar om hur han vaknat mitt i natten av ljudet. En annan berättar om en man vars hund mår dåligt av det.

– Det är som en oros- eller obehagskänsla man får i hela kroppen, säger Anders Nilsson som har ett fritidshus i Fullsjön.

Vindkraftsparkerna som stör de boende är Ögonfägnaden, med 33 vindkraftverk och ligger mellan byarna Fullsjön och Sörviken i Ragunda och Strömsunds kommuner. Björkhöjden som ligger i Ragunda, Sollefteå och Strömsunds kommun. Björkhöjden byggs i etapper och totalt ska det bli 90 vindkraftverk. Inte heller Stamåsen i Strömsunds kommun är färdigbyggd. Där finns 26 vindkraftverk men Statkraft SCA Vind AB har tillstånd att bygga totalt 50.

Informationen de boende fick inför vindkraftsprojekten var att de inte skulle påverkas av något ljud, och nu känner de sig lurade eftersom det inte blivit som de tänkt sig. De störs av ljuden flera gånger i veckan och tycker att man måste utvärdera mer hur människor, natur och djur påverkas av vindkraftverken innan det byggs några fler.

– Jag är ju inte emot själva vindkraften. Det är bra med förnyelsebar energi, men man kan ju inte bygga den där folk bor, säger Leif Frestadius som bor i Sörviken, några kilometer från Ögonfägnaden. Vid "fel" vindar även störs han också av Stamåsen som är ungefär en mil bort.

Vindkraftsfrågan har också lett till en splittring i bygden mellan de som är för och emot exploateringen. För att de som är emot den ska få större räckvidd har de nu organiserat sig tillsammans med grannbyarna. Några har även varit på protestdemonstationer, bland annat den i Ramsele i vintras och de lägger ned stor möda för att försöka stoppa nya vindkraftsparker.

– Vi kom igång rätt sent med att göra motstånd eftersom vi inte förstod hur stort det skulle bli eller hur mycket det skulle störa. Vi kan ju inte göra något åt vindkraftverken som redan står här, men nu tycker vi det får vara nog, säger Anders Nilsson.

Ett tag lyckades en angränsande markägare stoppa Väktaren Vind AB:s planer på att bygga 13 kraftverk vid Lill-Villflon. Markägaren hade inte fått vara med i samrådsplanerna och överklagade beslutet till högsta instans, Miljööverdomstolen, och fick rätt. Nu har samma företag gjort en ny ansökan.

– Det känns som att de försöker trötta ut oss så att vi inte orkar bråka längre, säger Anders Nilsson.

Mer läsning

Annons