Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Voov hjälper våldsutsatta hitta jourhem för husdjur

/
  • Nathalie Nordén besöker Östersund för att berätta om Voov, och skapa kontakter med berörda. Hunden heter Tussa och är bara statist i det här sammanhanget.

Ett älskat husdjur kan bli ett hinder för våldsutsatta människor att söka skyddat boende, eftersom husdjur oftast inte är tillåtna där. Nu finns den ideella föreningen Voov, med syfte att hjälpa utsatta personer att hitta jourhem för husdjuren.

Annons

Voov, Veterinär omtanke om våldsutsatta, är ett nätverk med syfte att hjälpa dessa personer att ta sig ur en relation. Den bildades 2008 i Uppsala av veterinärer och veterinärstudenter, och finns numera spridd i flera städer.

– Det är ofta väldigt svårt för den våldsutsatta, oftast en kvinna, att få ta med sig hunden eller katten när hon vill flytta till skyddat boende. Det är vanligt med djurförbud både på kvinnojourer och andra skyddade boenden, bland annat på grund av allergirisken, säger Nathalie Nordén, ledare för Voovs arvsfondsprojekt på besök i Östersund.

– Tack vare pengar från Allmänna arvsfonden kan vi nu sprida vår verksamhet i landet under tre år, säger hon.

Hon var med och bildade Voov i Uppsala, och har sedan dess jobbat ideellt med att sprida kunskap om föreningen, på kvinnojourer, hos socialtjänst och polismyndigheter. Hon ser också till att engagera fler människor runt om i landet.

– Via vårt nätverk så kan vi hitta lämpliga jourhem för husdjur under tiden deras ägare befinner sig i skyddat boende, säger Nathalie Nordén.

– I normalfallet är det den våldsutsatta som ringer kvinnojouren. De tar sedan kontakt med Voov för att ordna jourhem för husdjuret, i allmänhet hundar eller katter.

Eva Andersson, kvinnofridssamordnare på Östersunds kommun, tycker att verksamheten är jätteintressant.

– Kvinnojouren här i Östersund är ett undantag och kan ta emot hundar och katter, under vissa förutsättningar, men behovet finns där ändå, säger hon.

Mer läsning

Annons