Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varje handlare väger beslutet på guldvåg"

/

Bengt Nilervall är ansvarig för betalfrågor inom organisationen Svensk handel.

– Om tjugo år finns det nog ganska lite kontanter, säger han.

Annons

Han vill inte bekräfta bilden av en kontantfri trend i samhället men medger att utvecklingen går åt det hållet.

– Kontanthanteringen blir dyrare och dyrare. Det läggs ner bankkontor och värdetransportbolagen höjer sina priser rätt rejält, säger han.

I dag utgör digitala transaktioner omkring 70 procent av alla köp inom detaljhandeln. Bengt berättar att inom vissa branscher och företag ligger samma siffra på omkring 90 procent.

– För ett företag som bara har tio procents kontantförsäljning så lönar det sig inte när hanteringen blir allt dyrare. Varje handlare måste väga beslutet på guldvåg, konstaterar han.

Av de butiker som LT har pratat med är säkerhetsaspekten den vanligaste motiveringen till varför kontanterna tas bort. Det bekräftas av Bengt Nilervall.

– För de första företagen som tog bort kontanterna var det just säkerheten som var den viktigaste faktorn. Men som det ser ut i dag blir det överlag mindre och mindre kontanter. Den yngre generationen använder nästan bara kort medan bankerna och Riksbanken inte vill beblanda sig med kontanter överhuvudtaget.

Finns kontanterna kvar om tjugo år?

– Jag tror inte vi kommer att vara hundra procent digitala om tjugo år men det kommer säkert att vara en mycket högre procent som inte accepterar kontanter. Det finns alltid en risk för krascher och kapningar som kan göra att folk tappar förtroendet för kortbetalningen.

Vilka risker finns med utvecklingen?

– Man riskerar att stänga ute vissa grupper av människor. Det kan bli svårare för äldre, funktionsnedsatta och människor som kommer från kulturer där "cash is king", säger Bengt Nilervall.

Mer läsning

Annons