Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen kring dödsolyckan snart klar

/

Åklagaren anser att utredningen kring dödsolyckan i Valla börjar bli klar och komplett. Men försvaret kräver mer expertuppgifter.

Annons

– Om det inte behövs hämtas in mer uppgifter är min preliminära bedömning att jag kan ta beslut i åtalsfrågan i januari, säger Mikael Bäckström, som leder utredningen.

Det var på lördagskvällen den 28 april som olyckan på Valla inträffade. En ung man kom körandes i en Subaru i, enligt vittnesuppgifter, mycket hög fart längs Vallaleden in mot stan. I den bilen satt två unga tjejer som passagerare.

Vid korsningen mot Valla centrum kolliderade Subarun med en Volvo som var på väg att svänga in mot Valla centrum. I den bilen satt två unga tjejer.

Kollisionen var kraftig. Två unga tjejer, en från vardera bilen, avled till följd av de skador de ådrog sig vid smällen.

Polisen startade genast en utredning kring vad som skett och ganska snart pekades den unge mannen som körde Subarun ut som misstänkt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och till att ha kört för fort. Han nekar dock till alla anklagelser.

Men nu anser Mikael Bäckström att han har en klar bild av vad som hände. Bilarna och skadorna har analyserats. En rekonstruktion av händelseförloppet har gjorts. Vittnen har hörts och en utomstående expert på området har kommit med ett yttrande.

– Jag tycker att utredningsläget är gott, säger åklagaren, men vill inte yppa några detaljer.

Försvaret, som har tagit del av utredningen, tycker dock att ytterligare en expertutredning behövs. Den begäran har Mikael Bäckström tagit ställning till.

– Min bedömning är att det inte behövs, därför har jag avslagit deras begäran.

Men försvaret kan överklaga hans beslut. Om de gör det, och hur det utfallet i så fall blir, påverkar när utredningen kan anses färdig och ifall åtal kan väckas i januari.

Mer läsning

Annons