Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar dör i mopedolyckor för att de saknar hjälm

Vanligaste orsaken till att ungdomar skadas eller dör i mopedolyckor är att de saknat hjälm eller har tappat den vid olyckan.

I hälften av dödsolyckorna är dessutom mopeden trimmad.

Annons

Det visar siffror som Länsförsäkringar Jämtlands tagit fram med hjälp av Trafikverket.

– Skador i huvud och skalle är den vanligaste dödsorsaken i mopedolyckor. Och även om de överlever en mopedolycka är risken stor att de får bestående men om huvud och skalle har skadats. Att använda hjälm och se till att den är ordentligt fastspänd borde därför vara en självklarhet för alla som åker moped, säger Jan Larsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland i ett pressmeddelande.

Han säger också att en annan viktig faktor som spelar in men som inte behöver vara anledningen till själva olyckan är trimning.

– I hälften av alla dödsolyckor bland ungdomar på moped är trimning inblandad och man kan se att den definitivt påverkar svårighetsgraden på skadorna genom att hastigheten blir högre när olyckan inträffar.

Hälften av dem som omkommer på moped är ungdomar mellan 14 och 17 år. Tre av fyra saknade hjälm eller tappade den vid olyckan. Av dessa bedöms hälften ha kunnat klara sig om de hade använt hjälmen rätt.

Mer läsning

Annons