Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft i restaurangbranschen

/
  • Erik Prinsback, Henrik Gabrielsson och Dan Holmberg har grabbhörna på Simon och Viktor. ”Klassiskt After work” säger Henrik Gabrielsson. ”Det finns ett sug efter att gå ut oavsett om det är goda eller dåliga tider” säger Erik Prinsback.Foto: Robert Henriksson
  • Per Jonsson på Simon och Viktor berättar mellan beställningarna att man till viss del känt av lågkonjunkturen när det gäller affärsgäster. ”Men på after work har det i stället varit väldigt mycket. Det är som om folk har ett behov av att få komma ut och träffa andra” säger han. Foto: Robert Henriksson
  • Birgitta Dyrendahl och Emma Hoglert myser med bekanta på Bishop arms After work. ”Man går för att man vill ha trevligt helt enkelt”, säger Emma Hoglert.
  • Ingemar Jonsson är hotelldirektör på Scandic Hotell Östersund sedan i våras. ”Jag upplever inte att det är kniven mot strupen”, säger han.

De ekonomiska vindarna blåser snålt. Då får restauranger och pubar hitta sina intäkter i annat än i affärsgäster.

Annons

Det är slutet av veckan innan lön när Länstidningens team kollar läget på några av Östersunds pubar och krogar.

Nationella siffror från branschorganisationen SHR, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, visar att restaurangbranschen går betydligt sämre än för några år sedan.

Under hösten har många av lyxkrogarna i storstäderna gått på knäna.

Sveriges bästa restaurang anrika Edsbacka krog – med två stjärnor i Guide Michelin – ska till och med stänga om några veckor.

I Östersund är bilden än så länge delvis annorlunda.

Ingemar Jonsson är hotelldirektör på Scandic Hotel Östersund som har både hotell- och restaurangverksamhet.

– Jag upplever inte att det är kniven mot strupen. Januari har varit ganska bra, säger han.

Han tillägger att det är med januarimått.

Januari är traditionellt en månad med låg omsättning för hotell- och restaurangnäringen i Östersund.

– Man får budgetera efter det, säger Ingemar Jonsson.

Det är framförallt affärsgästerna som minskat på luncher. Men Östersunds after workställen fortsätter att locka folk.

Inne på Simon och Viktor är det ett sorl av röster. Beställningar av öl och mat hörs i jämn ström.

Här är Per Jonsson bartender.

– Vi har 50–60 bokade matgäster i kväll, säger han.

På Bishop arms är det också ”full gas” – trots att det är helgen innan lön.

Birgitta Dyrendahl trängs tillsammans med några tjejkompisar på Bishop arms. Att det blivit tuffare ekonomiska tider tror hon inte hindrar folk från att gå ut.

Tvärtom.

– Det kanske göra att folk söker sig ut ännu mer. Man behöver träffas. Det blir ännu viktigare nu, säger hon.

Mer läsning

Annons