Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa år för Reaxcer – koncernchefen orolig

/
  • Mörka skyar drar över åkeribranschen. Reaxcers koncernchef Mikael Martinsson är orolig för den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt har han en tydlig målsättning att skapa mer jobb för alla åkerier som är delägare i koncernen.

Åkerikoncernen Reaxcer redovisar en förlust på 12 miljoner kronor 2011. Koncernchef Mikael Martinsson flaggar även för ett tufft 2012. Men därefter tror han på en ljusning för logistikjätten.

Annons

I dag presenterar Reaxcers ledning koncernens bokslut för 2011. Det är ingen munter läsning. Förra årets förlust uppgår till drygt 12 miljoner kronor. I sin budget siktade koncernen på 3 miljoner kronor i vinst. Även omsättningen har gått ner med 71 miljoner kronor till drygt 1 miljard kronor.

Enligt Mikael Martinsson finns flera anledningar till 2011 års negativa resultat. Huvudanledningen är kostnader som har uppstått i samband med en felaktigt redovisad fakturering för renhållning i Härjedalens kommun. Kostnader som borde ha bokförts redan året innan. En annan anledning till det dåliga resultatet hänger ihop med att Reaxcer är inne i en process där bolagets miljöverksamhet ska säljas.

– Den här övergången har dragit ut på tiden och vi har hamnat i ett läge där Reaxcer har kvar vissa delar medan Ragnsells har tagit över andra. Att miljöverksamheten splittrats gör att vi inte kan samordna verksamheten fullt ut och det kostar pengar, säger koncernchefen.

Mikael Martinsson tror att även 2012 kommer att bli ett tufft år. Ökad konkurrens och pressade priser i kombination med färre arbeten bådar inte gott för åkeribranschen.

– Det finns alltid anledning att bli orolig när omsättningen minskar. Om det till exempel blir färre vägbyggen så kan det bli tufft för de åkerier som är inriktade på anläggning. Och ofta är det de mindre åkerierna som drabbas hårdast.

Samtidigt vill han se ljust på framtiden och som relativt nytillträdd koncernchef har han en tydlig målsättning.

– Vårt uppdrag är att vi ska skapa jobb för alla våra åkerier. Det är viktigast av allt.

Mikael Martinsson tycker inte att Reaxcer har varit tillräckligt bra på den biten och att det har skapat en osäkerhet hos ägarna.

– Vi kan bli bättre. Jag tycker att vi ska lägga mer krut på att sälja våra tjänster. Vi kan även bli bättre på de adminstrativa rutinerna. Sedan jag tillträdde har vi arbetat hårt med att införa snabbare fakturering och hoppas även på sikt kunnat betala ut snabbare till ägarna, säger han och fortsätter:

– Våra ägare måste känna att vi är så pass vassa att de vågar investera.

Mer läsning

Annons