Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots hotfulla händelser anser chefen att arbetsmiljön på HVB-hem är bra

/
  • Röster höjs för att ta åtgärder behövs för att få bättre säkerhet på landets HVB-hem. Lena Hellberg, teamchef för ung integration i Östersunds kommun, tycker att arbetsmiljön är bra på kommunens boenden.

Allvarliga hotfulla händelser har inträffat på HVB-hem i Östersunds kommun – och fackförbunden vill se åtgärder. Lena Hellberg, teamchef för ung integration, bedömer ändå att arbetsmiljön för personalen är bra.
– Men inträffar det något har vi ett ansvar att ge dem det stöd de behöver, säger hon.

Annons

Den senaste tiden har debatten om säkerheten på landets HVB-hem varit intensiv, särskilt efter den tragiska händelsen på ett boende i Mölndal där en ung kvinna knivhöggs till döds.

Även i Östersunds kommun har hotfulla händelser inträffat, vilket kommunen gick ut och informerade om i början av veckan. Samtidigt går fackförbundet Visions ordförande, både i Östersunds kommun och centralt, ut i en debattartikel och kräver åtgärder för att förbättra säkerheten på boendena.

I debattartikeln uppges att hälften av förbundets medlemmar i landet har upplevt hot på arbetet.

– När jag hör den siffran blir jag faktiskt lite förvånad. Jag tror inte att den siffran är jämförbar med hur det har varit i Östersund, även om det har förekommit situationer även här, säger Lena Hellberg.

Efter de senaste händelserna har Östersunds kommun sett till att personalen som har varit utsatt har fått möjlighet till samtalskontakt med företagshälsovården. All personal kommer senare att utbildas i hur man hanterar situationer där hot och våld förekommer.

Vision kräver i sin debattartikel att ensamarbete inte ska få förekomma på HVB-hem eller liknande boenden. Än så länge förekommer det på Östersunds kommuns boenden i viss utsträckning.

– Nattetid är man ensam. Sedan har vi beredskap att ringa till om det uppstår ett behov av förstärkning. Ensamarbete är något som vi diskuterar och har diskuterat länge. Om man märker att det är oroligt på ett boende ska man ju inte vara ensam. Då rings beredskapen in och är på plats så att man är två till man bedömer att läget är under kontroll, om det nu räcker. Sedan beror det på situationen. Skulle det bli en allvarlig situation får man larma polis eller vad som behövs, säger Lena Hellberg.

Sammantaget bedömer Lena Hellberg att arbetsmiljön för personalen på Östersunds kommuns tio HVB-hem är bra.

– Sedan är det självklart så att när det uppstår allvarliga situationer mår personalen inte bra. Då har vi ett ansvar att erbjuda dem det stöd de behöver. Vi har rutiner för hur vi ska hantera det.

Läs även: Trygga arbetsmiljön på HVB-hem

Chefen larmar om knivhot på kommunens boenden för unga: "Vi ser allvarligt på detta"

Sverige tar inte ansvar för HVB-hem

Facket: Säkerhet brister på HVB-hem

Mer läsning

Annons