Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teori varvat med praktik uppskattas av eleverna

/
  • Lisa Grundal Nilsson, elev på CNC-utbildningen, placerar en metallbit i en Fleroperationsmaskin. Maskinen som ska fräsa metallen styrs av ett CNC-system.
  • Med CNC-svarvning kan man forma och designa komponenter på många olika sätt och behandla metallkomponenterna både invändigt och utvändigt.

Eleverna varvar teori med praktik och ägnar första tiden av utbildningen åt manuellt arbete.
– Det känns bra att få lära sig något från grunden, säger eleven Lisa Grundal Nilsson.

Annons

Lisa Grundal Nilsson är elev på CNC-utbildningen i Östersund. Hon är 28 år och bor i Östersund.

– Jag fick ett sommarjobb som maskinoperatör 2011 och blev intresserad. De hade även CNC-operatörer på företaget och jag tyckte att det verkade spännande.

Efter två år med arbete som undersköterska och arbete på kontor sökte hon utbildningen till CNC-operatör och påbörjade kursen i höstas.

– Jag har provat en del olika arbeten och utbildningar och tycker att det är givande att testa lite olika. Jag har trivts väldigt bra inom de jobb jag haft, men nu tog jag möjligheten att plugga till CNC-operatör. Jag mekar med bilar på fritiden och är allmänt intresserad av teknik så det passar mig, säger Lisa Grundal Nilsson.

Hon har gått utbildningen i sju månader nu.

– Jag trivs jättebra och har lärt mig mycket.

Ungefär halva delen av kursen är teoretisk och den varvas med praktiska moment.

– Det är bra att blanda teori och praktik. Man får en annan förståelse för hur det fungerar när man får prova på att utföra moment som man läst om, säger Lisa Grundal Nilsson.

De första veckorna av kursen fick hon börja arbeta med manuella maskiner.

– Det var nyttigt att lära sig det manuella arbetet först och kunna såga med metallsåg och gänga manuellt innan man låter en maskin utföra uppgifterna. Det känns bra att få lära sig något från grunden, säger Lisa Grundal Nilsson.

Framtidsutsikterna ser goda ut för CNC-operatörerna och en hel del arbete ser ut att vänta på de som utbildar sig.

– Jag har varit på fem studiebesök på olika företag och sett hur olika CNC-operatörsjobben kan vara, beroende på vilka maskiner som används och vilka programmeringsformer man använder. Jag är väldigt sugen på att börja jobba med det här nu, säger Lisa Grundal Nilsson.

Mer läsning

Annons