Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter och pensionärer hjälper till att kapa toppar

/
  • Enhetschefen Helene Marberg är en omtyckt chef som försöker lyssna in personalens behov och hon förstår att de är hårt pressade.

Förra året var det så hård belastning på kirurgavdelningen att personalen aldrig varit med om något liknande. För att klara bemanningen fick de ta hjälp av studenter och pensionerade sjuksköterskor.

Annons

– Det är ekonomin som sätter gränser när det gäller bemanningen. Vi har en budget som vi ska hålla. Vid belastningstoppar är det svårt att få tag på tillräckligt många personer som har möjlighet att arbeta. Ibland, när det blir trångt på sjukhuset, måste vi öppna de fyra vårdplatserna som vi stängde år 2010 och bemanna dem, säger enhetschefen Helene Marberg.

– Det är tungt när det endast är två nattpersonal på 18 patienter, fortsätter hon. Under en period hade vi två patienter som behövde extra vak dygnet runt under två månader och då blev det en väldigt hård belastning för personalen.

LT har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket gjort inspektioner på medicinavdelningen, rapporten kommer inom kort. Nu är det dags att granska kirurgavdelningarna.

Hur kommer ni att klara sommaren?

– Det beror på hur vi lyckas bemanna. Vi hoppas förstås att den ordinarie personalen vill nappa på sommarerbjudandet, säger hon.

Men vårdtyngden ökar och det drar resurser. De har cancerpatienter med svår ångest och oro då behöver personalen vara nära. Det sliter på personalen som därmed också är i stort behov av sin semester.

Helene Marberg säger att det är svårt att hämta hem kostnader på personaltimmar, ordern uppifrån är att de ska hålla budget. Men behövs det exempelvis extra vak, då måste de ta in personal.

Hon säger att hon pratat med en del politiker om situationen, men önskar att de skulle vara med på avdelningen en vanlig arbetsdag.

– Det finns annat att spara på än personaltimmar, vi försöker hitta besparingar genom att samarbeta mellan våra tre vårdavdelningar. Behovet av vård är stort, det finns inte ekonomi till att göra allt, fortsätter hon.

Hon tycker att politikerna borde lyssna på dem som är närmare vardagen, när de kommer med ekonomiska förslag.

– Det finns kanske mindre idéer som tillsammans kan spara pengar. Om man pratar om vård på lika villkor kan inte Jämtland ta bort behandlingar som görs i övriga landet.

Mer läsning

Annons