Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöld av bild på Facebook blev rättssak

/

Fotografen hade sålt bilden till en dagstidning. Men helt plötsligt låg fotot i en veckotidning. Då stämde han veckotidningen för brott mot upphovsrätten.

Tingsrätten i Östersund gav honom rätt i sak men inga mer pengar. Ärendet överklagades då till hovrätten som gör en delvis annan bedömning.

Annons

Det hela började när östersundsfotografen i maj 2010 tog en kändisbild på ett galleri. Han lade ut bilden till försäljning. Högstbjudandande blev dagstidningen och man gjorde upp om ett arvode.

Men före publiceringen i dagstidningen dyker fotot upp i veckotidningen. Dagstidningen, som trodde sig köpt ensamrätten, sänkte då arvodet för bilden. Och fotografen stod som förloraren. Visserligen ersatte veckotidningen honom senare för den ekonomiska förlusten.

Bilden hade kopierades från en hemsida på Facebook och publicerats utan fotografens tillstånd och utan någon fotobyline. Veckotidningen hävdade tidsnöd, det var bråttom att få in ett nyinsatt inslag om kändisen. Det var därför man tog bilden direkt från Facebook.

Fotografen anser att han förlorat i förtroendekapital mot presumtiva nya uppdragsgivare och vill ha ideellt skadestånd bland annat för den uteblivna namnpubliceringen. Tidningens representant motsatte sig kravet.

Målet överklagades då till hovrätten för nedre Norrland. Där har man nu gjort en delvis annan bedömning med utgångspunkt från lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Fotografen tillerkänns ytterligare 3 500 kronor i ersättning för bildpubliceringen i ideellt skadestånd. Han behöver heller inte betala tidningens rättegångskostnader i tingsrätten. Och kostnaderna i hovrätten ska betalas av parterna själva.

Mer läsning

Annons