Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spridda skurar för länets bönder

/

Sommarens svala och blöta väder påverkar länets jordbrukare. Den första skörden är tagen på de flesta ställen, men regnet har ställt till bekymmer vilket kan påverka lönsamheten negativt.

Annons

LT befinner sig tio minuter med bil från centrala staden, vid Sven-Erik Svenssons lantbruk i Vagle på Frösön.

– Vi har precis blivit färdiga med den första grässkörden, nu håller vi på att köra hem gräsbalar som brukar kallas för sockerbitar, säger Sven-Erik Svensson.

Det är främst gräs och korn som Sven-Erik odlar på sina tre hundra hektar åkermark. Runt 120 mjölkkor och deras kalvar ska mättas. När spannmålet såddes var det blött, vilket gjorde att sådden blivit försenad. De få dagar med värme hittills i sommar behövs det fler av för att spannmålet ska slå rot och mogna.

– Det var en kort sommar om det var allt, säger Sven-Erik Eriksson,

Anna Dencker jobbar som rådgivare på Växa Sverige, en organisation som ägs av sveriges lantbrukare och jobbar med att hjälpa och stödja bönder. Hon berättar att det är stor spriding i länet hur skörden har gått hittills. Det blöta vädret har gjort det svårsått och den låga temperaturen har gjort att gräset inte vuxit som det brukar. Mängden gräs som skördats har varit väldigt olika i delar av länet. – För de bönder som fått en sämre förstaskörd får vi hoppas att den andra skörden blir bättre, säger Anna Dencker.

Om skörden blir dålig kan det innebära att länets bönder måste köpa in mer kraftfoder än normalt, vilket kan bli dyrare och påverka lönsamheten negativt.

– Det svåra är att skörda i rätt tid då både gräs och spannmål är av högsta kvalitet, säger Anna Dencker.

Trots att grässkörden är sen på grund av vädret är Sven-Erik Svensson lugn. Om spannmålet mognar i tid kan ingen veta. Normalt sker tröskningen i oktober. Om Sven-Erik kunde bestämma över vädret skulle han vilja ha varmt i maj när han sår, och sedan regn och sol om vart annat under sommaren.

– Det är tur att ingen kan styra över vädret, då skulle man aldrig kunna komma överens, säger Sven-Erik Svensson.

Mer läsning

Annons