Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket vatten renar UV-ljuset

/
  • Conny Simonsson är driftingenjör på Vatten Östersund som sedan någon dag är utrustat med UV-ljus.
  • UV-ljuset får plats som ett av stegen i reningsprocessen i vattenverket.
  • Trots att UV-ljuset är på plats så är Rickard Johnson, VA-chef Vatten Östersund tydlig med en sak.

UV-ljuset i Östersunds vatten går för fullt.

Mängder av vatten pumpas mellan starka lampor.

Men det dröjer innan kranvattnet går att dricka.

– Det handlar om veckor. Tills dess vill vi be alla östersundare att fortsätta koka sitt vatten, säger Rickard Johnson, VA-chef Vatten Östersund.

Annons

UV-ljuset i Östersunds vattenverk är på plats. Med en kapacitet på 350 liter vatten per sekund är det meningen att alla parasiter effektivt ska elimineras.

Men det kommer att dröja innan invånarna i Östersund kan dricka vatten direkt från kran igen. VA-chefen Rickard Johnson berättar att det återstår en del arbete först.

– UV-ljuset ska fungera som under en vanlig dag. Sedan är det provdrift under olika förhållanden då vi samkör UV-ljuset med övriga systemet i vattenverket. Vi vill säkerställa att vattnet vi har är rent, säger han.

Dessutom återstår ett stort arbete med spolningen av ledningsnätet. Inom någon vecka ska spolningarna starta.

– Vi kommer att pumpa mycket vatten till våra reservoarer helt enkelt, säger Rickard Johnson.

Han berättar att det aldrig gjorts en spolning av hela systemet. Därför är det svårt att sätta någon tidpunkt på när det är klart.

– Men det handlar om veckor, säger han.

Det finns kanske de som tror att ni inte börjat med spolningarna på grund av att det varit storhelger och att ni har varit lediga. Vad säger du om det?

– Det stämmer inte. Vi kan inte sätta igång att spola förrän vi har säkerställt att vi har rent vatten. Sedan så är det ett stort ledningsnät att spola. Där har vi en avancerad datasimuleringsplan. Där har vi tagit in en konsult och en beräkning pågår. Innan det är färdigt så kan vi inte spola, säger Rickard Johnson.

Det dröjer således innan östersundarna kan dricka vattnet direkt ur kran igen. Redan nu är detta det längsta ”vattenstoppet” som drabbat ett större samhälle i Sverige.

Mer läsning

Annons