Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här ska Wargen byggas ut

/
  • Under torsdagen presenterade Jämtlands gymnasieförbund en av de största enskilda skolsatsningarna på många år i Östersunds kommun. Palmcrantzskolan läggs ned, och i stället flyttas elever samt personal till en ombyggd och modifierad Wargentinsskolan. Projektet beräknas vara klart höstterminen 2013.

Palmcrantzskolan avvecklas och i stället bygger Jämtlands gymnasieförbund om Wargentinsskolan för att kunna ta emot samtliga gymnasieelever. Kostnaden beräknas till 189 miljoner kronor. Planen är att den nya skolan ska stå klar om fyra år.

Annons

I går presenterade Jämtlands gymnasieförbund en av de största enskilda skolsatsningarna på många år i Östersunds kommun.

Det handlar om en nedläggning av Palmcrantzskolan och flytt av såväl elever som personal till Wargentinsskolan – ett supergymnasium eller gymnasieby som gymnasieförbundet själv kallar det.

Höstterminen 2013 ska samtliga gymnasieelever i Östersund ha flyttat in i en ombyggd och modifierad skola.

Nya hus ska byggas i området, parkeringsplatsen utanför huvudentrén plockas bort, sporthallen byggs ut ytterligare 726 kvadratmeter, liksom ytterliga tre påbyggnader i Wargentinsskolans fastighetsbestånd.

Totalt handlar det om utbyggnader på 9 200 kvadratmeter och till en kostnad av mellan 160 till 189 miljoner kronor.

Planerna presenterades av gymnasieförbundets ordförande Mona Modin Tjulin (S), förbundsdirektör Mikael Cederberg samt kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) på torsdagseftermiddagen.

– Vi vill samla all undervisning under ett tak och vi tror att vi genom detta kan skapa länets bästa lärmiljö, säger Mona Modin Tjulin.

Bakgrunden till storsatsningen är bland annat att såväl Palmcrantzskolan på Körfältet och Wargentinsskolan i centrala Östersund är i stora behov av upprustning.

– Det kommer att kosta mycket att rusta upp lokalerna hur som helst, säger Mona Modin Tjulin.

Och redan för två år sedan började de första diskussionerna om en gymnasieby placerad i och vid Wargentinsskolan.

I diskussionerna fanns inte bara behoven av upprustning av skollokalerna; även elevminskningen på gymnasiefronten de närmaste tio åren är ett led i satsningen, enligt Mona Modin Tjulin.

Vilka är fördelarna med detta byggprojekt?

– Det finns flera fördelar. För att kunna behålla ett varierat kursutbud är det bra att ha all undervisning samlad. Behåller vi skolorna som det är i dag kommer vi att tvingas skära ned på antalet kurser, säger Mona Modin Tjulin.

– Dessutom vill vi ha fräscha lokaler som är anpassade till dagens pedagogik, säger Mikael Cederberg.

Vilka är utmaningarna?

– Många trivs på PC och vill inte flytta till centrala Östersund. Lokalkostnaderna kommer också att öka i och med att vi bygger om och bygger nytt. En annan utmaning är hur vi behåller en god undervisning under byggtiden, säger Mona Modin Tjulin.

Vart byggprogrammet kommer att få flytta är inte heller helt utrett ännu. I dag finns det sammanlagt 3 500 gymnasieelever i Östersund, men enligt gymnasieförbundet kommer det dröja till en bit in på 2020-talet innan elevkullarna närmar sig den nivån.

– Som minst kommer vi att ha 2200 elever i Östersund och det är någon gång 2016–2017, säger Mikael Cederberg.

Risken för trångboddhet i de nya lokalerna är därmed utesluten.

Om allt går som det är tänkt ska den nya gymnasiebyn vara färdigbyggd höstterminen 2013 och särskolan ska vara klar i sista hand. Men innan dess krävs ett gediget planarbete av tjänstemännen på teknisk förvaltning – ett jobb som beräknas till åtminstone ett år.

Och politikerna måste förstås ge klartecken till de miljoner som krävs för bygget de närmaste åren.

– Gymnasieförbundet måste komma in med en formell ansökan om pengar. I mars klubbar vi direktiv och ramar och först framåt november nästa år vet vi hur det blir, säger AnnSofie Andersson.

Basketen positiv till Jämtlands Gymnasieförbunds skisser

Mer läsning

Annons