Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstort intresse för att bli vägvisare åt flyktingar

/
  • Emmanuel Gbakagna är glad för det ökade intresset att bli vägvisare och vän:   – Fantastiskt uppmuntrande, säger han.

Sist Integrationsservice hade möte för Östersundare som vill bli vägvisare åt flyktingar kom åtta personer. Vid gårdagens möte fanns 37 intresserade anmälda.
– Det känns fantastiskt uppmuntrande, säger Emmanuel Gbakagna, som arbetar med integrationsprojektet "Vägvisare och vän".

Annons

Vägen till lyckad integration går genom personliga kontakter mellan svenskar och nyanlända flyktingar. Ett sätt att knyta kontakter är genom kommunala Integrationsservice projekt "Vägvisare och vän". Ett projekt som syftar till att förmedla kontakter mellan svenskar och flyktingar som bosatt sig i kommunen.

Emmanuel Gbakagna har arbetat med projektet i olika former under flera år. Han uppskattar att det hittills har resulterat i att omkring 150 vägvisare har knutit kontakt med nyanlända. Men behovet är långt större. Bara i år väntas över 500 nyanlända bosätta sig i Östersund.

– Behovet är jättestort. Vi är långt i från målet att varje nyanländ ska få en svensktalande kontakt, säger han.

För nyanlända handlar det om att få en kontakt in i det svenska samhället, någon att prata svenska med och någon som kan förklara kulturella fenomen eller visa rätt instans att kontakta i olika frågor. Att projektet har stor betydelse för de nyanlända är Emmanuel övertygad om.

– Vi har sett att det går mycket bättre för de som varit med i projektet. De har jobb eller utbildar sig. Nu ser vi också att de som tidigare har fått stöd anmäler sig och vill ge stöd åt andra. Det visar hur viktig kontakten varit för dem.

Nu satsas det också mer resurser. Fram till sommaren arbetade Emmanuel Gbakagna ensam med projektet, nu är de fyra. Och intresset för projektet har skjutit i höjden sedan flyktingsituationen i Europa uppmärksammats allt mer i media. Över 30 personer anmälde intresse bara under helgen inför måndagens informationsträff.

Upplägget är enkelt. Intresserade matchas ihop utifrån intressen, ålder och familjesituation. Sen är det upp till deltagarna själva vad de vill göra och hur ofta. Det kan handla om att fika, göra utflykter, åka skidor eller laga mat tillsammans.

– Det ska inte vara kravfyllt utan glädjefyllt. Det handlar om vänskap, att berika och berikas. Vänskap är något som gör att man trivs på en ort, förklarar Emmanuel.

Funkar inte relationen, kan man prova med en ny kontakt eller välja att avbryta helt. Integrationsservice är med och stöttar under första året.

För deltagarna i måndagens informationsträff väntar nu en "mingelträff" om några veckor där de ska få träffa de nyanlända de har matchats ihop med.

En av personerna som intresserat sig för projektet är Gustav Enmark som inte tror att det är så enkelt för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

– Det här verkar vara ett bra och viktigt sätt att hjälpa till. Att det blev först nu som jag anmälde mig är en kombination av sista tidens händelser i Europa och att jag nu har mer tid eftersom jag är pappaledig. Jag hoppas på en bra kontakt och en relation som ger utbyte för mig och min familj.

En annan blivande vägvisare och vän heter Britta Almestål:

– Det känns spännande. För mig handlar detta om att jag gillar Östersund och vill gärna få andra att tycka lika dant, säger hon.

Mer läsning

Annons