Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionbildningen kryper närmare

/
  • Många möten och sammanträden har hållits där regionfrågan diskuterats. Här är ett möte som arrangerades i januari 2011.

Nu har landstinget i Västernorrland bestämt sig, de vill se Jämtland och Västernorrland som en regionkommun från och med år 2015.

En region Mittsverige kryper därmed allt närmare.

Annons

Hotet om ett Stornorrland, som många varit oroade över, är därmed borta.

Ser man sedan till att utredaren Mats Sjöstrands förslag till regeringen blir att slå ihop länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland, verkar bilden bli tydlig.

– Inriktningen är att Västernorrland och Jämtlands län bildar en region, säger Robert Uitto, men det är inte alldeles enkelt. Som det ser ut i dag har vi två vägar att gå, antingen skickar vi in en ny ansökan om att få bilda region Mittsverige eller också låter vi Mats Sjöstrand göra det.

Nu finns det i varje fall ett inriktningsbeslut från Västernorrland och i höst väntas även landstinget i Jämtland fatta samma beslut.

Landstinget i Västernorrland säger också att de ska vara öppen för att kommuner i norra Västernorrland eventuellt ingår i en regionbildning norrut om en sådan gränsdragning uppfyller indelningens krav.

Främst handlar det förstås om Örnsköldsvik som hela tiden sagt att de vill tillhöra Umeåregionen.

– Nu ska en arbetsgrupp se över alla frågor som behöver utredas, säger Robert Uitto vidare. Det är viktigt att vi blir överens om tagen.

– Förslagen ska vara klara i början av nästa år och därför måste vi vara tydliga med vad vi vill när regeringen bestämt sig för hur länsstyrelserna ska se ut.

I Västerbotten och Norrbotten är man inte överens ännu, men det är viktigt att samarbetet med dem fortsätter och fördjupas för Jämtlands och Västernorrlands del inte minst när det gäller regionsjukhuset i Umeå.

• Hur blir det med Timrå då som varit mest motsträviga?

– Härnösand har sagt att de vill tillhöra oss och Timrå har haft som krav att hela Västernorrland ska hålla samman och att det är det viktigaste.

Så om inte förutsättningarna ändras igen kan ett beslut om en sammanslagning av Västernorrlands och Jämtlands län tas redan i början av nästa år.

Då börjar Sveriges karta att ritas om på allvar.

Mer läsning

Annons