Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande brand i bostadslänga – hela flerfamiljshuset evakuerat

/

En person hittades död i en av de eldhärjade lägenheterna i flerfamiljshuset i Lillsjön.
– Jag fick just beskedet att vi har fört ut en avliden person från fastigheten, säger Lars Nyman, inre befäl på Räddningstjänsten Jämtland vid 02.45-tiden.
Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Annons

Larmet kom vid kvart i ett, natten mot torsdag, och ganska snart stod det klart att det var en fullt utvecklad brand i flerfamiljsfastigheten på Vickervägen, i Lillsjön Östersund.

Branden startade i en lägenhet och spred sig sedan väldigt snabbt till lägenheter bredvid.

Polisen kom först till branden och räddade en man från en balkong och hjälpte samtidigt till med att evakuera fastigheten.

LÄS ÄVEN: TV: Polisen om branden i Lillsjön: ”Vi har hållit flera förhör”

Räddningstjänst från fyra stationer, ambulans och flera polispatruller kallades till flerfamiljshuset som hade två våningar med sammanlagt tolv lägenheter. Som mest jobbade 30 personer med att på olika sätt bekämpa branden.

Vid tretiden var branden ännu inte under kontroll.

– Jag fick just beskedet att det har påträffats en avliden person som tagits ur fastigheten, säger Lars Nyman på Räddningstjänstförbundet och fortsätter:

– De boende i fastigheten har evakuerats och en samlingslokal öppnats på Ärtvägen där polis och försäkringsrepresentanter finns på plats.

LÄS ÄVEN: Granne berättar om skräcknatten: – Jag såg att det blixtrade överallt

Den eldhärjade bostadslängan riskerade länge att brinna ner och det fanns även spridningsrisk till intilliggande fastigheter, men man behövde inte evakuera dessa.

Vad som orsakat branden är inte klart

– Det är ännu för tidigt att säga något om, säger Urban Dahlbäck, vakthavande befäl hos polisen i Östersund.

Polisen rubricerar inledningsvis händelsen som mordbrand.

– Det är för att vi inte hittat någon naturlig orsak till att det började brinna. Platsen är avspärrad och vi kommer att göra en teknisk undersökning så fort det är möjligt, säger Urban Dahlbäck.

LÄS ÄVEN: Bostadslängan totalt förstörd – se bilderna från förödelsen

Vid halv femtiden på morgonen var branden under kontroll och räddningstjänsten kunde påbörja eftersläckning. Då ansågs också risken för att branden skulle spridas till andra fastigheter vara över.

Den drabbade bostadslängan är obeboelig. Boende i sju av de tolv lägenheterna har fått rum på hotell och de övriga har ordnat boendefrågan på egen hand. Räddningstjänsten kunde dock låta boende på bottenplanen att gå in i lägenheter och hämta det viktigaste.

Sammanlagt bodde det någonstans mellan 20 och 25 personer i fastigheten.

Förutom att en person avlidit vid branden, har ytterligare två personer skadats i branden. De har förts till sjukhus med vad som betecknas som lättare skador, den ena med brännskador på handen och den andra med rökskador.

LÄS ÄVEN: Kyrkan håller öppet efter branden: "Tänker ju på alla familjer som drabbades"

TV: Se arbetet efter branden i Odensala

■■ TIPSA! Vet du mer? Kontakta ltz.se via telefon 063-15 55 30, e-post: tips@ltz.se eller använd Tipsa-tjänsten.

Mer läsning