Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förening jobbar för fler båtplatser

/
  • Den nya föreningen Östersund/Frösö båt- och hamnförening ska ta tag i de långa båtplatsköerna. Anneli Malmberg Englund sitter i styrelsen och hoppas på ett hundratal nya båtplatser.
  • Det är ovisst var de nya båtplatserna ska byggas. ÖFBH tror att ett rikt båtliv är viktigt för turismen, handeln och för de som bor i staden.

Runt 150 människor drömmer om en egen båtplats i Östersund. Vissa har köat i sju år och nu har en ny förening bildats för att se över en utbyggnad av Östersunds båthamn.

Annons

För tillfället finns det ungefär 500 båtplatser i Östersunds och Frösöns hamnar. Den nybildade föreningen Östersund/Frösö båt- och hamnförening, ÖFBH, beräknar att det behövs betydligt fler platser än så.

– Det är ett jättetryck. Båtintresset ökar för varje år och vi skulle behöva minst 100 båtplatser till i Östersund för att uppfylla behovet, säger Anneli Malmberg Englund, kassör i ÖFBH.

Flera av de 150 som står i kön saknar båt. De köar helt enkelt i förebyggande syfte. Den nya hamnföreningen tog i juni över hamnverksamheten som tidigare drevs av båt- och segelklubbar i Östersund, Frösön och Dvärsätt. Ett av skälen är att banta de långa båtplatsköerna.

– Vi kollar med de som står i kö om de fortfarande är intresserade av en plats. Det finns folk som står i kö trots att de inte äger en båt, men många har köat sedan 2006, säger Anneli Malmberg Englund.

En annan sak som ska bli bättre är samarbetet med kommunen. Anneli har hört om personer som tackat nej till arbete i Östersund på grund av bristen på båtplatser. Hon tror att ett rikt sjöliv gynnar alla.

– Staden lever upp på ett helt annat sätt. Kolla i en turistbroschyr och det finns bilder på Thomée eller båthamnen. Det skapar arbetstillfällen och staden blir mer attraktiv för inflyttare, säger hon.

Om Thomée flyttas kan en utbyggnad mot Badhusparken vara möjlig. Utvecklandet av Storsjö strand skulle kunna innebära en båthamn i den nya stadsdelen. Men än så länge finns inga konkreta planer.

– Vi har precis startat upp och börjar få koll på köerna. Jag har själv båt i Frösö båthamn, men skulle gärna ha en plats här i stan. Jag har stått i byteskö sedan 2006 och är tvåa i kön just nu, säger Anneli Malmberg Englund.

Mer läsning

Annons