Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbönder i Ås "Ekvationen går inte ihop"

/
  • Gun och Anders Haraldsson har 43 kor på sin gård i Ösa utanför Ås. De blir allt dyrare att utfodra i takt med att priset på djurfoder stiger.
  • Gun och Anders Haraldsson har 43 kor på sin gård i Ösa utanför Ås. De blir allt dyrare att utfodra i takt med att priset på djurfoder stiger.
  • Foderpriserna har stigit under 2012 vilket minskar lönsamheten för länets Gun och Anders Haraldsson. Den regniga sommaren har dessutom hindrat dem från att ta in sin skörd med grönfoder i tid.
  • Under onsdagen beslutade Arla att sänka avräkningspriserna med ytterligare fem öre per kilo mjölk.
  • Det råder hårda tider för länets mjölkbönder men Gun Haraldsson försöker se ljuspunkterna. Jobbet med djuren är det bästa med att vara lantbrukare tycker hon.

När LT kommer på besök till mjölkbönderna Gun och Anders Haraldsson i Ås har de just fått veta att det kraftfoder de köper har blivit dyrare igen.

Höjda priser på insatsvaror och sänkta mjölkpriser fortsätter att slå hårt mot länets bönder.

Annons

Paret driver en mindre gård med 43 kor i Ösa utanför Ås. Priset på den typ av kraftfoder de köper har stigit med ungefär 25 - 30 öre kilot sedan nyår uppskattar de. Paret köper omkring tolv ton kraftfoder i månaden. Samtidigt fortsätter Arla att sänka mjölkpriserna.

– Det går åt fel håll. Ekvationen går inte ihop, säger Anders Haraldsson.

För Haraldssons liksom för många andra har 2012 varit ett tufft år. Utvecklingen efter Milkos fusion med Arla beskriver de som en besvikelse. Men på gården i Ösa kunde situationen trots allt ha varit värre. Haraldssons är konventionella bönder och för de ekologiska mjölkproducenterna är läget som tuffast. Och för nyblivna lantbrukare som gjort stora investeringar. För många jämtländska bönder är konkurs ett realistiskt hot, tror paret.

– De har det eländigt. Det är så många som har det tufft, säger Gun Haraldsson

Vad gör ni för att få det att gå ihop?

– Man får leva på rost och röta. Vi kan inte investera och renovera som vi borde, säger Anders Haraldsson.

Vad kan länets konsumenter göra?

– Tidigare köpte folk Milko för att vara ett stöd. Nu finns inte Milko och då finns det de som tänker att det inte spelar någon roll från vilket mejeri de köper sina varor. Men folk måste köpa Arla för att stödja länets bönder, säger Gun Haraldsson.

I media dominerar en negativ bild av de jämtländska böndernas tillvaro. Kanske är det naturligt med tanke på hur de senaste åren sett ut, men Gun och Anders Haraldsson är måna om att försöka se situationen från den ljusa sidan. Trots att det råder hårda tider hade de inte kunnat ha bättre yrken, resonerar de.

– Friheten är värd mycket, säger Anders Haraldsson

– Och jobbet med djuren. Den ena dagen inte är den andra lik, säger Gun Haraldsson.

Mer läsning

Annons