Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militär hemlighet öppnas för allmänheten

/
  • Ove Hemmendorff hade bjudits till Kungsgården för att berätta för gästerna om platsens långa och händelserika historia.
  • Redan i slutet av 1400-talet uppfördes en kungsgård i närheten av den nuvarande men den huvudbyggnad som i dag står på platsen byggdes 1824.
  • Ove Hemmendorff hade bjudits till Kungsgården för att berätta för gästerna om platsens långa och händelserika historia.
  • Huvudbyggnaden rymmer förutom flera riktigt stora salonger även rum för mindre sällskap.
  • Närheten till naturen och läget intill vattnet ger möjligheter till utveckling.
  • Maria och Stefan Nerpin säger att de tar en viss risk med sin satsning men känner samtidigt att Kungsgården har stor potential att bli ett välbesökt mål.
  • Kungsgården rymmer cirka 100 matgäster och allt från stora sällskap till enstaka par är välkomna.

I mer än 500 år har Kungsgården varit stängd för den stora massan. Men nu öppnas dörrarna till den anrika gården för allmänheten.

Annons

Efter ett anbudsförfarande blev det till sist Stefan och Maria Nerpin som fick köpa den anrika anläggningen vid Kungsgårdsviken på Frösön. Huvudbyggnaden har ställts i ordning för att ta emot gäster och kommer i första hand att användas som restaurang samt fest- och konferenslokal. På fredagen premiärvisades gården för utvalda besökare men framöver är alla välkomna att boka anläggningen.

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov att få komma in hit och titta. Ända sedan 1480 har kungsgården varit i millitär och kunglig ägo. Ett stängt och förbjudet område för allmänheten, säger Stefan Nerpin.

Maria och Stefan Nerpin driver Hotel älgen i Östersund och Restaurang murklan på Frösö park-området. De kände att det var dags att hugga tag i ett nytt projekt och lade därför anbud på Kungsgården. Men även om läget och anläggningen är magnifik så är satsningen inte riskfri.

– Det är klart att vi våndades en del. Skulle vi verkligen gå in och investera i det här? Men utan människor som törs ta risker så skulle det ju inte bli några nya företag heller, säger Maria Nerpin.

Hon tror att Kungsgården, trots att den ligger lite avsides, kan bli ett attraktivt alternativ till mer centralt belägna restauranger och konferensanläggningar.

– Jag tror att lugnet här ute är en styrka. Det är nära till stan men ändå på landet. Här kan du boka ett eget rum och vara helt ostörd. Miljön och närheten till naturen är också en styrka förstås.

Kungsgården kommer inte att vara öppen på fasta tider, den som vill äta eller festa måste boka i förväg. Hur verksamheten kommer att bedrivas i framtiden är en aning osäkert. Maria och Stefan Nerpin säger att de får treva sig fram och se vad som fungerar. Men vissa konkreta planer finns.

– Till sommaren ska vi ha ett café i trädgården och i femårsplanen ligger 20 stugor för åretruntboende, säger Stefan Nerpin.

Mer läsning

Annons