Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucka i lagen gör det fritt fram för fällning

/

En ny dom från Hovrätten befriar skogsägare som anlitar skogsbolag från ansvar om ingen anmäler avverkningen till Skogsstyrelsen.

I praktiken innebär det att skog kan avverkas oanmält utan risk för påföljder – trots att det är olagligt.

– Det verkar finnas en lucka i lagen, säger Skogsstyrelsens chefsjurist.

Annons

Markägare som tänkt avverka mer än en halv hektar skog måste anmäla det till Skogsstyrelsen senast sex veckor innan avverkning. Det är markägarens ansvar. Men oftast anlitas någon annan, till exempel ett skogsbolag, för att avverka träden. Det är då vanligt att markägaren kommer överens med skogsbolaget om att de samtidigt ska sköta anmälan till Skogsstyrelsen.

Enligt en ny dom i Hovrätten kan varken markägare eller skogsbolag räknas som ansvariga om ett sådant avtal ingåtts. Markägaren, som anlitat och litat på skogsbolaget, har handlat i god tro. Och skogsbolaget kan inte ställas till ansvar, eftersom det enligt lagen är markägarens ansvar att anmäla.

– Vi har tillsatt en utredning som följer upp anmälningarna vi gjort, och vi har märkt att när det gäller fallen vi skickar till åklagare så händer det inte så mycket. Så det verkar finnas en lucka i lagen, säger Göran Öster, chefsjurist på Skogsstyrelsen.

– Vi har väl varit delvis ansvariga för den här utvecklingen, det är en utveckling som pågått en längre tid. Lagstiftningen är skriven för förhållanden som inte gäller längre. Idag sitter kanske markägaren i Stockholm och vet inte något om skogen man äger. I majoriteten av fallen är det ett anlitat skogsbolag och inte markägaren som avverkar, säger han.

Varje år inkommer i Sverige cirka 55 000 anmälningar om avverkning till Skogsstyrelsen. Men många missar att anmäla. Bara i Jämtlands läns fann Skogsstyrelsen under perioden 2011-2012 över 150 områden där det avverkats utan anmälan.

Av de 150 områdena kommer Skogsstyrelsen inom några veckor att lämna in sju stycken fall till Åklagarmyndigheten, enligt en skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Eftersom de sju fallen ännu inte inkommit till åklagaren, och alltså inte är offentliga handlingar, har LT ännu inte kunnat se vilka de är.

På grund av resursbrist har Skogsstyrelsen varit tvungen att prioritera de viktigaste fallen. Det kan exempelvis handla om områden med särskilt höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper, eller ovanligt stora skogsområden. Det kan också handla om fjällnära skog, där man måste ansöka om tillstånd för att få avverka överhuvudtaget. Skog som riskerar att aldrig komma tillbaka i samma skick efter att den väl avverkats.

Mer läsning

Annons