Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT har gått med miljonvinst flera år i rad

/

Någon ekonomisk kris på Länstidningen är det inte tal om. Tidningen har gått 28 miljoner plus sedan 2008 och upplageminskningen är bland de lägsta i landet. Nu vill Mittmedias koncernledning göra kraftiga nedskärningar för att, som de säger, trygga framtiden för tidningen.

Annons

Under tisdagsmorgonen fick personalen på Länstidningen beskedet att tidningen står inför en kraftig nedbemanning. Detta trots att tidningen preliminärt gick med 5,7 miljoner kronor i vinst 2012 och har levererat vinst varje år sedan 2008.

– Vi har levererat mycket vinst. Vi har haft ett presstöd som har hjälpt till, men det ska inte bara generera vinster, det ska vara till för att stärka tidningen. Det här verkar inte, enligt min mening, vara till förstärkning att ta till sådana här åtgärder, säger Sven-Erik Nyberg, styrelseledamot i Länstidningens bolagsstyrelse och representant för stiftelsen "LT:s vänner", som äger fem procent av tidningen.

Ständiga rationaliseringar och organisationsförändringar är anledningen till att Länstidningen har kunnat upprätthålla goda resultat enligt Sven-Erik Nyberg.

– Är det några som har varit anpassningsbara är tycker jag det är LT:s personal och ledningen. Länstidningen har anpassat sig till svårigheterna. Vi vet att vi tappar upplaga. Det gör alla dagstidningar, men vi har haft en förutseende ledning för Länstidningen.

Länstidningens chefredaktör Lennart Mattsson har fått uppdraget att utreda hur den planerade minskningen i personal ska se ut.

– Koncernledningen vill göra det här för att säkra Länstidningen inför framtiden. Att vi gör goda resultat nu är bra, men vi vill också göra goda resultat i framtiden. Eftersom mediemarknaden ser ut som den gör måste vi göra de här besparingarna som jag ska utreda, säger Lennart Mattsson.

Det har pratats om att Länstidningens personalstyrka kommer att minskas till 15 personer. Det vill Lennart Mattsson varken bekräfta eller dementera.

– Någon direkt siffra ingår inte i mitt uppdrag. Där talas om en kraftig nedbemanning. Var det hamnar får vi se när utredningen är klar.

Mer läsning

Annons