Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillänge byggs ut

/

Lillänge köpcentrum ska bli större och i skuggan av julhandeln har kommunen gått vidare med planerna för utvidgningen.

Annons

Området ligger nedanför djursjukhuset mitt emot Elgiganten och McDonalds. Drygt 11 000 kvadratmeter anslås för handel, dock ej livsmedel.

Kommunen vill undvika att det byggs en "vanlig slätstruken handelslada" på det nya området.

– Det har varit samråd om det här och nu ska området ut på utställning för att allmänheten ska få tycka till, säger Mona Modin Tjulin, ordförande i miljö och samhällsnämnden.

Om det ska vara samråd eller inte vållade debatt på nämndens senaste möte i veckan och politikerna kom inte överens mellan blocken.

– Det är en del av den demokratiska processen så att alla ska kunna vara med och tycka till men det blev omröstning om det här, säger Mona Modin Tjulin.

S-majoriteten med MP och V vann omröstningen. Efter utställningsförfarandet ska planen tillbaka till nämnden som i sin tur rekommenderar fullmäktige att anta eller avslå detaljplanen.

– En stor del av marken klassas som park och det ska bli en skogspark där. Förskolan Mosippan ligger i området och deras tomt utökas, enligt Mona Modin Tjulin.

Miljökonsekvensbeskrivningen ska utvecklas och beskriva det som kan påverka förskolan och barnen, gällande trafik samt avverkning av skog.

De företag som kommer in i nya området får möjlighet att forma en hel del förutsättningar på egen hand, istället för att som ofta är flytta in i lokaler efter någon annan.

– På andra delar av Odenskog är det befintliga byggnader. Då är det inte alltid lätt att få det att stämma och det kan behövas mycket ombyggnationer vid inflyttning, konstaterar Mona Modin Tjulin.

Trafiktrycket är redan nu högt med köer ända ut till E 14 vissa tider. Trafikverket varnar för ytterligare trafikkrångel, som en konsekvens av utvidgad handel.

– Mot bakgrund av den trassliga trafiksituationen i Lillänge/Odenskog kan det förefalla märkligt att planera för ytterligare trafik till området innan nuvarande ”trafikproblem” är lösta, framgår det av skivelser från Trafikverket i samband med samrådet.

Mer läsning

Annons