Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om strålning från polisens komradio

/
  • Polisinspektör Lars Ragnvaldsson välkomnar den kommande studien av Rakelstrålning.

Bland poliser i södra Sverige finns en oro över att kommunikationssystemet Rakel kan ge farlig strålning – och nu har en två år lång studie vid Kungliga tekniska högskolan inletts.

Men kollegorna på Jämtlandspolisen har hittills inte haft några problem.

– Nej. Det har inte varit någon som haft några besvär. Men det är klart att vi följer den här kommande studien med stort intresse, säger polisinspektör Lars Ragnvaldsson, Rakelansvarig på Jämtlandspolisen.

Annons

Strålningen från blåljusmyndigheternas kommunikationssystem Rakel har under hösten blivit en snackis bland polisanställda. I flera artiklar har strålningen diskuterats i Polisförbundets egen tidskrift Polistidningen.

Som lök på laxen visade sedan en mätning gjord av forskare från Kungliga tekniska högskolan, KTH, på en Rakel-komradio placerad i en polisbil på värden som var flera hundra procent över det referensvärde som Strålsäkerhetsmyndigheten angett.

L-O Strömberg ledde mätningen i polisbilen. Han är misstänksam inför de höga värden som påvisades och tror att Rakelutrustningen i bilen kan ha varit skadad.

– Man kan tänka sig att det exempelvis rostar vid infästningen av den externa antennen i biltaket. Det kan leda till bristfällig jordning och strålning från matningskabeln i innertaket, säger han till Polistidningen.

Nu har han fått i uppdrag av Polisförbundet att leda en tvåårig studie kring strålningen från Rakel.

Men det kan bli svårt att dra några slutsatser från en sådan studie. Strålningen från Rakel består av, precis som den från mobiltelefoner och från elledningar, av elektromagnetiska fält som är relativt svaga.

Och det finns inga säkra bevis på att de är farliga.

Det enda Strålsäkerhetsmyndigheten säkert kan säga är att under de referensvärden som man angett så finns inga konstaterade hälsorisker.

Jämtland var tillsammans med Norrbotten den sista polismyndigheten som införde det nya slutna radiokommunikationssystemet Rakel.

– I mars 2010 gick vi i skarpt läge, säger Lars Ragnvaldsson.

I länet finns ett 50-tal polisbilar, samtliga utrustade med Rakel, och ungefär 250 Rakel-enheter totalt.

– Alla som jobbar i yttre tjänst har en egen enhet. Sedan har vi låneenheter för de som kan behöva använda en ibland, säger Lars Ragnvaldsson.

Han följer den kommande studien av strålning med intresse.

– Det är bra att det utreds. Även om jag inte tror att det blir någon punkt på diskussionen för den skull.

Lars Ragnvaldsson ser en uppenbar svårighet i att klarlägga hälsorisker med Rakel när det finns så mycket annan strålning runt omkring oss.

– Vad är det som är vad? Det är svårt att veta. En polis har ofta med sig sin privata mobil och sedan kanske sin arbetsmobil. Plus Rakelenheten. Sedan är det en annan massa strålning runt omkring oss hela tiden. Som solstrålning. Och det räcker med att stå nere på gågatan så är det trådlösa nätverk och mobiler runt omkring, säger han.

Han tycker lite sunt förnuft räcker långt.

– När jag sitter vid skrivbordet lägger jag ifrån mig mobilen. Och jag vidarkopplar min arbetsmobilen till min privata. Man behöver faktiskt inte ha med sig två telefoner. Sedan finns det ju farligare saker att oroa sig för i vår arbetsbeskrivning. Utryckningskörning en sen natt på E 45 till exempel.

Mer läsning

Annons