Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill ge röst åt tysta kulturarv

/
  • Jämtlands län kan ruva på historier och kulturarv som ännu inte har berättats eller fått komma upp till ytan. men nu vill länsstyrelsen ge dessa historier en röst och 400 000 kronor finns öronmärkta för att kunna delas ut i bidrag till de som söker pengar för att belysa de glömda historierna.

Länsstyrelsen letar nya kulturarv som bör uppmärksammas. Och den här gången söker de efter de dolda, glömda, förbisedda eller av någon anledning bortvalda platserna eller människorna.

Annons

– Satsningen riktar sig till såväl hembygdföreningar som andra föreningar, institutioner eller privatpersoner som vet att det finns någon plats eller person som är värd att lyfta upp, berättar Johan Loock, vid länsstyrelsen i Jämtland.

Bakgrunden är en gemensam satsning från landets länsstyrelser där målet är att bredda synen på vårt kulturarv. Genom olika tider av historien har av och till olika grupper eller personer i samhället marginaliserats just för att den tidsepoken hade det synsättet. Och i och med att de har marginaliserats har heller inte deras historia återberättats.

Det samma kan gälla för olika platser. Därför vill länsstyrelsen nu lyfta fram dessa grupper eller platsers historia för att inte samma synsätt ska leva vidare.

– Här kan det handla om etniska grupper som samer eller romer, men det kan också handla om synen på kvinnor och barn. Vi tänker brett och vill inte styra tanken till något speciellt. Det kan lika gärna handla om någon plats. En plats har ofta många historier att berätta, men en del historier kan ha blivit tystade på grund av en konflikt till exempel.

Nu är det dags att berätta alla de glömda historierna. Länsstyrelsen har avsatt 400 000 kronor för bidrag till de som söker pengar för att uppmärksamma gamla historier. Ansökningstiden går ut den sista april och än har det bara kommit några påringningar, men ingen riktig ansökan, säger Johan Loocke.

Mer läsning

Annons