Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikter om medier i hemmet – ett nutida problem

/
  • Elin, Mia och Liv Lundgren tar en paus från skärmar och spenderar dagen utomhus i stället.
  • Eva Larsson, Marcus, Jonas och Mats Dahlgren är i Östersund under sportlovet för lite friluftsliv.

Konflikter kan lätt uppstå när barn blir begränsad i sitt användande av dator, tv, surfplattor och mobiltelefoner.
– Vi försöker diskutera kring vad som gäller, men det kan bli sura miner, säger Mia Lundgren tvåbarnsmamma i Östersund.

Annons

Utvecklingen som sker med mobilt internet har gjort det svårare för föräldrar att kontrollera vad deras barn gör på sina skärmar. Statens medieråd har genom att intervjua barn, ungdomar och deras föräldrar undersökt om konflikter kan uppstå kring barnens skärmtid. Undersökningen visar att killar ofta hamnar i konflikt vad gäller dator- och tv-spel samtidigt som tjejer hamnar i konflikt om mobiltelefonen. De föräldrar som har en begränsning på barnens skärmtid visar sig också ha fler samtal med sina barn om innehållet.

Det går även att se att det är vanligare att hamna i konflikt om tiden som barn spenderar framför en skärm än själva innehållet. När innehållsrelaterade konflikter händer är det vanligare bland yngre barn och handlar framför allt om innehållet i spel, film och tv-program.

Av intervjuerna framgår det också att det är svårt för föräldrarna att anpassa sig till barnens smarta telefoner. För barn är mobiltelefonen ett sätt att leka och för att ha ett socialt umgänge. Föräldrar som försöker kontrollera sina barn genom att titta på deras skärmar riskerar att kränka deras integritet om man förutsätter att barn från en viss ålder har rätt till ett privatliv.

När regler blir ovanligare och föräldrar mer tillåtande, ökar också föräldrarnas negativa syn på skärmtiden. Konflikterna minskar eftersom barnen får större friheter i sitt användande. Yngre barn kan tydligare se de tillfällen då man blir osams med sina föräldrar än vad äldre barn gör.

I medierådets undersökning säger en 14-åring "Ibland så sitter man bara med sin mobil och så går tiden, typ en halvtimme här och en halvtimme där. Man skulle lika gärna kunna gjort läxor under den tiden. Om man tänker på hur mycket man använder sin mobil under en vecka och den tiden du lägger på sociala medier. Om man la den tiden på skolan så skulle det räcka för att höja några betyg."

Över hälften av alla föräldrar i studien tycker att barn spenderar för mycket tid vid skärmen.

Mer läsning

Annons