Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger nej till Lillänge – men ja till stadskärnan

/
  • I princip samtliga handelsetableringar i Lillänge/Odenskog, som inte redan i dag är planlagt, kommer att få nobben med den nya handelspolicyn.
  • Samtliga åtta partier är överens om att satsa på handeln i stadskärnan. Här är representanter från tre av de största partierna: Pär Jönsson (M), AnnSofie Andersson (S) och Bosse Svensson (C).
  • Det är den förre kommundirektören Bengt Marsh som har hållit i utredningen om den nya handelspolicyn.

Förslag på en ny handelspolicy presenterades på onsdagen. Den betyder bland annat att politikerna säger nej till nya satsningar i Lillänge. Nu är det fullt fokus på centrala Östersund.

Annons

Det var på onsdagsförmiddagen som de tre största partierna i Östersunds kommun, S, C och M, presenterade sin syn på hur handeln i Östersund ska se ut i framtiden.

Kortfattat: Hårda restriktioner vad gäller handelsetableringar i Lillänge/Odenskog. I princip är det bara beslutet om Biltemaetableringen vid den så kallade Skogstomten som gäller de närmaste åren.

Visserligen finns det en Ikeaklausul, ett uttryck som centerns Bosse Svensson har myntat, att kommer det en väldigt intressant handelsintressent, ska inte kommunen sätta käppar i hjulet.

– Om Ikea ringer så säger vi inte nej och hänvisar till handelspolicyn utan vi säger förstås välkommen. Vi är beredda att pröva det, säger Bengt Marsh, tidigare kommundirektör i Östersund och den som utrett den nya handelspolicyn.

Det är alltså stadskärnan som gäller de närmaste åren. Det är där kommunledningen vill lägga sitt krut.

– Samtliga åtta partier är överens om att prioritera centrumhandeln och inte utöka handelsområden i Lillänge/Odenskog mer än vad som finns planlagt, säger kommunstyrelsens ordförande, AnnSofie Andersson (S).

– Nu vi vill vi se att fastighetsägare och näringsidkare tillsammans med kommunen gör mer action i centrum kan man säga, fortsätter hon.

Bengt Marsh har presenterat tre alternativ till en ny handelspolicy där alternativ 1 betyder stora restriktioner för etablering i Odenskog. Det är egentligen bara den gamla betongstationen som blir öppen för eventuell etablering.

Alternativ 2 är ungefär samma handelsläge i Odenskog/Lillänge som i dag.

Och alternativ 3 öppnar handelsdörrarna på vid gavel i området:

– Det mest flexibla alternativet; att hela Odenskog kan utnyttjas för handel och öppnas upp fullständigt, säger Bengt Marsh.

Fast redan nu är som sagt alla partier överens om att stänga portarna i Lillänge/Odenskog. Det är stadskärnan som det ska satsas på. Vänsterpartiet säger dock som tidigare att partiet inte vill se någon handel på betongstationen.

Frågan är då exakt vilka nya förutsättningar fastighetsägare och handlare helt plötsligt får i centrum.

– Det finns mycket småpill kvar som vi kan göra inne i stadskärnan när det gäller detaljplaner, uteserveringar och torg där vi i fortsättningen kan agera på ett annat sätt än i dag, säger Bosse Svensson (C).

Hur då?

– Kommunen ska vara öppen för nya initiativ. Vi testar hellre än att säga tvärnej, säger Pär Jönsson (M).

Får man då till exempel bygga fler uteserveringar i centrum?

– Hela situationen runt Stortorget måste lättas upp. Den som vill göra något för att få ett bättre liv där, måste få göra det. Sådan commitments uppfattar jag att vi har nu, säger Bosse Svensson.

– Det finns investerare, fastighetsägare, handlare och stora butiksföretag som har sagt att de ska satsa i centrum eller i Odenskog eftersom det är så osäkert, fortsätter han.

– Nu vill vi se initiativ till bostadsbyggande, till nya affärslokaler, nya kulturlokaler, hotell. You name it, säger Pär Jönsson.

Berörda sakägare har fram till 1 maj på sig att tycka till om den nya policyn och definitivt beslut beräknas fattas på sista kommunfullmäktigesammanträdet innan sommaren den 21 juni.

Men klart är att politikerna – redan nu – verkar fullständigt överens om att gå på alternativ 1.

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Läs mer:

Läs kommunens förslag till ny handelspolicy i sin helhet

Beslut 2014: Ja till mer handel i Lillänge

Ny rapport ger Östersunds stadskärna toppbetyg

Östersund satsar på att bli Årets stadskärna 2018

Mer läsning

Annons