Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina nästa för Sav

/
  • Magnus Sjölander jobbar för The Luxury Network, en firma som specialiserat sig på att länka ihop olika livstilsföretag med varandra. Han och Mission Hills försäljningschef William Hong är gamla vänner från tiden då Magnus Sjölander bodde i Chengdu, Kina och studerade.
  • William Hong har bara varit tre dagar i Jämtland. Men gillar det han sett.
  • Peter Mosten ser en framtid i Kina.
  • Bröderna Mattias och Magnus Sjölander från The Luxury Network har hjälpt Peter Mosten att knyta kontakten med Mission Hills försäljningschef William Hong. Längst till höger Savs styrelseordförande Hans Hedblad.

Kinesiska företaget Mission Hills står bakom en av världens största och mest exklusiva golfklubbar.

Golflegenden Annika Sörenstam är en av de världsspelare som fått designa sin egen bana hos klubben.

Nu kan jämtländsk Sav bli nästa svenska satsning för den kinesiska draken.

Annons

De senaste tre dagarna har Peter Mosten, vd för Sav, haft besök av kinesiska företaget Mission Hills och deras försäljningschef William Hong.

– Vi har bland annat varit ute på Storsjön med båt. Sedan har vi varit på Jamtli och även ätit mycket lokalproducerat. Dessutom har vi haft provsmakning av Sav och den nya produkten Sav snaps. Under hela tiden har vi fört samtal, säger Peter Mosten.

Samtalen har handlat om ett avtal för Mission Hills för import av Sav till Kina.

Förra året på en mässa i Kina för lyxvarumärken presenterade Peter Mosten Sav. Där var William Hong med och en konkret första kontakt togs. Men William Hong hade hört talas om Sav tidigare.

– En svensk kompis berättade för mig om Sav redan för två år sedan, säger William Hong.

• Vad är det som gör att du blir intresserad av Sav?

– Jag fascineras av historien kring Sav. Ett gammalt recept som hittas. Och hur det sedan tog närmare 20 år att göra en färdig produkt. Det är något speciellt.

Företaget Mission Hills som William Hong representerar är verksamt i södra Kinas ekonomiska frizoner. Där har företaget byggt upp en rad olika exklusiva hotell, sportanläggningar och butiker.

Men framförallt är Mission Hills känt för sina luxuösa golfanläggningar med över 20 banor och 3 000 caddies.

Mission Hills har varit värd för par-VM i golf de senaste åren. Flera av världens bästa spelare – däribland förra världsettan Annika Sörenstam – har också bjudits in för att skapa sina egna banor.

Nu vill alltså William Hong ta in ytterligare ett svenskt varumärke.

– I ett första skede så hade vi tänkt oss en import på 5 000 flaskor per år. Men det blir mycket mer sedan. Förhoppningsvis så kan vi vara igång i slutet av det här året, säger William Hong.

5 000 flaskor motsvarar årsförsäljningen av Sav i Sverige. Skulle affären med Mission Hills gå i hamn och många kineser få "smak" för Sav kan det bli svårt att möta efterfrågan.

– Vår maxkapacitet är 50 000 flaskor, säger Peter Mosten.

Mer läsning

Annons