Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på bostad stort problem för gymnasieelever

/
  • Foto: Ulrika AnderssonMadeleine Hedins uppmaning till beslutsfattarna: ”Det vore en väldigt bra idé om de byggde studentlägenheter med lägre hyror. Eller så skulle man kunna höja bidraget”, säger Madeleine Hedin.
  • Torsdagsmiddagen för Madeleine Hedin och Rebecca Sandvold blev en studentklassiker: Pasta med smält ost och ketchup.Foto: Ulrika Andersson
  • ”Vi stod i bostadskö hos Östersundsbostäder jättelänge, men det hände ingenting”, säger Rebecca Sandvold.
  • Gymnasiestudenterna Rebecca Sandvold och Madeleine Hedin delar en etta med Rebeccas storasyster. Till hösten står de utan bostad. ”Det är klart att man är orolig för det är inte det lättaste att hitta någonstans att bo i den här stan”, säger Madeleine Hedin.

Mer än 500 gymnasie­- elever av de som studerar i Östersund kommer från en annan kommun. Efterfrågan på bostad är stor och för många är jakten på ett eget kyffe en hård prövning.

– Vi vet inte vart vi ska bo till hösten, säger Madeleine Hedin från Hede.

Annons

Jämtlands gymnasieförbund har tidigare undersökt behovet och konstaterat att bostadsmarknaden för gymnasielever i Östersund är besvärlig då ungefär 45 procent av de gymnasieungdomar som studerar i Östersund är skrivna i en annan kommun.

Och räknar man med friskoleeleverna blir siffran ännu högre.

Madeleine Hedin och hennes barndomskompis Rebecca Sandvold från Hede flyttade till Östersund för 1,5 år sedan. Men deras jakt på en bostad hade innan dess pågått länge och det var en ren tur att de hittade en bekant i Hedetrakten som redan hade köpt en lägenhet i stan.

– Vi hörde med alla vi kände och ställde oss i bostadskö, men där hände ingenting. Jag har aldrig hört att någon har fått en lägenhet som har stått i kö, berättar Madeleine.

Lägenheten de fann är en etta i Odensala som de delar med Rebeccas storasyster som har ett eget rum i en skrubb. Och även om bostaden är tämligen liten för tre, fungerar det bra.

– Det duger. Det är lite långt till skolan bara så man måste gå upp lite tidigare, säger Rebecca.

Problemet är att lägenhetsägarens dotter kommer att börja gymnasiet till hösten och då måste Madeleine och Rebecca söka sig något nytt.

Hur går det?

– Inte så bra. Det är klart att man är orolig för det är inte det lättaste att hitta någonstans att bo i den här stan, säger Madeleine.

Hon berättar att många av hennes skolkompisar som kommer från andra kommuner, har föräldrar som köpt lägenhet bara för att det inte finns någon hyresrätt att få tag på.

– De är tvingade att göra det och det känns så onödigt när man ändå bara ska bo här i tre år. De finns de som har bott i en lägenhet utan att egentligen ha råd med det.

Med ett inackorderingstillägg på 1 400 kronor och en hyreskostnad på normala 3 000 kronor blir ekvationen ganska tydlig.

Kan ni tänka er att bo på ett elevhem?

– Ja absolut. Det skulle funka, säger Rebecca.

Vad skulle ni vilja säga till beslutsfattarna?

– Det vore en väldigt bra idé om de byggde studentlägenheter med lägre hyror. Eller så skulle man kunna höja bidraget, säger Madeleine.

Mer läsning

Annons