Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrijobben allt färre i länet

/

Färre anställda och tunnare orderböcker.

– Företagen investerar i ny teknik för att slippa nyanställa – allt för att hålla kostnaderna nere.

Den bilden ger Lisbet Godin Jonasson, regionchef för Svenskt näringsliv, i en prognos för 2013.

Annons

Svenskt näringsliv gör varje kvartal en konjunkturprognos. Underlaget är knappt 200 företagare som ger sin syn på läget. Nu redovisas det fjärde kvartalet.

Någon nattsvart bild av länet bildar ändå inte prognosen. Länets tillverkningsindustri drabbas mindre och senare vid en lågkonjunktur. Men återhämtningen kommer också senare och eftersläpningen gör att man aldrig riktigt hinner ikapp utan stannar på en lägre nivå.

Enligt Svenskt näringsliv börjar industrins kurvor ändå att peka uppåt under nästa år, men återhämtningen kommer först under till hösten. Tillväxten i landet blir låg, blygsamma 0,3 procent

I länet finns ändå ljuspunkter. Vinterturismen fortsätter att locka till besök i fjällen.

Lite mörkare är bilden för tillverkningsindustrin. Den har haft ett kämpigt år, och sista kvartalet var extra tufft.

– Det är fortsatt avvaktande för vår del, säger Kjell Enarsson, vd i Zenjo AB i Lugnvik, legotillverkare med bland annat kunder i gruvindustrin.

Osäkerheten vad som händer i Europa och på de stora marknaderna som Kina och USA är stor. Det påverkar i slutändan även en liten underleverantör i Lugnvik.

Även bolaget Jonsson och Paulsson AB i Lugnvik har haft det tufft under 2012. Bolaget tvingades i våras att varsla 25 anställda och under hösten har orderböckerna varit tunna.

Mattias Marktin, är ny vd i bolaget. Han är ändå optimistiskt inför 2013.

– Vi är mycket nära att få en stor order i januari. Det kan bli aktuellt med personalförstärkningar, säger han, men förklarar att bolaget då löser frågan genom ett bemanningsföretag.

Bolaget vill inte dra på sig betungande fasta kostnader. Flexibla lösningar, där man snabbt kan ställa om från toppar till dalar i produktionen, är nyckelord för en underleverantör inom fordonsindustrin där bolaget har stora kunder.

Inom byggbranschen går konjunktursvängningarna långsammare. Ett problemområde för byggarna har varit att få igång projekt i Västjämtland.

– Där har bankerna bromsat, de har varit ovilliga att ställa upp med kapital, förklarar Bertil Jacobsson, regionchef i Peab.

Däremot har byggandet gått bättre i Härjedalen. Där har flera projekt pågått i Vemdalen, Tänndalen och Funäsdalen.

Mer läsning

Annons