Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ligger några av landets dyraste hyresrätter

/
  • Kvarteret Lugnet 2 och 3 tillhör landets dyraste nybyggen mellan åren 2005 och 2010, enligt en sammanställning som Hyresgästföreningens medlemstidning har gjort. Av de 25 dyraste byggena ligger alla i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö – utom kvarteret Lugnet 2 och 3 i Östersund.

Föga förvånande återfinns landets dyraste nybyggda hyresrätter i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men in på listan över de 25 dyraste byggena seglar även Östersund.

Annons

Det är Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra som har gjort en ordentlig genomgång av landets alla nybyggen av hyresrätter mellan åren 2005 och 2010.

Stockholm är kraftigt representerat i toppen av listan med de dyraste byggena. Där finns även landets tio högsta hyror per kvadratmeter, rapporterar Hem och hyra.

Vad sägs om 2 200 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar 13 750 kronor i månaden för en trea på 75 kvadratmeter i ett nybygge i Vasaparken eller i Frihamnen?

Men på plats 20 på "dyraste-listan", insprängd mellan byggen i landets tre storstadsregioner, återfinns kvarteret Lugnet 2 och 3 på Stadsdel norr i Östersund. Där är kvadratmeterpriset 1 687 kronor. Det innebär 10 544 kronor i månaden för en trea på 75 kvadratmeter.

En anledning till att nya hyresrätter blir dyrare är att byggnadskostnaden för flerbostadshus har ökat med 29 procent mellan åren 2005 och 2010, enligt Byggnadsprisindex. En snittlägenhet i Sverige kostar cirka 33 000 kronor att producera i dag, enligt tidningen Hem och hyra.

Att fastigheterna i kvarteret Lugnet på Stadsdel norr är byggda enligt riktlinjerna för lågenergihus bidrar också till att produktionen blir dyrare, säger Tomas Eriksson på Peab, som äger kvarteret Lugnet i Östersund.

Men hyrorna verkar inte ha skrämt iväg några hyresgäster. Tomas Eriksson på Peab kan konstatera att det har varit en strid ström av inflyttare under våren till de 104 lägenheterna.

– De första flyttade in redan i november 2011 eftersom det var ett sådant tryck på lägenheterna. Nu återstår cirka 21–22 outhyrda lägenheter, säger han.

Men visningar pågår regelbundet och han räknar med att dessa snart ska vara fyllda.

– Jag tror att samtliga lägenheter kommer att vara uthyrda inom en till två månader.

Mer läsning

Annons