Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Jämtland borde satsa på biogas

/
  • Riksdagsledamot Per Åsling och statssekreterare Göran Hägglund är överens om att Jämtlands län har en stor potential när det gäller produktion av biogas.Foto: Henrik Flygare
  • Statssekreterare Göran Hägglund anser att fokus i Jämtlands län bör ligga på utveckling av biogas snarare än förhoppningar om etablering av ett fängelse. ”Jämtland är ett län som lämpar sig mycket bra för utveckling av biogasproduktion”, säger han.   Foto: Henrik Flygare

Statssekreterare Jöran Hägglund (C) anser att Jämtlands län borde satsa stort på biogas. En sådan prioritering tror han skulle kunna utveckla länet bättre än exempelvis en fängelseetablering.

Annons

Vid ett besök i Östersund i går passade statssekreteraren på att kalla till en pressträff. Han berättade att regeringen gett ett antal myndigheter i uppdrag att ta fram en nationell strategi som ska leda till ökad användning och produktion av biogas i landet. Hans uppfattning är att Jämtlands län skulle kunna dra stor nytta av den nationella strategin.

– Jämtland är ett län som lämpar sig mycket bra för utveckling av biogasproduktion. Det finns ett omfattande jordbruk och andra naturresurser här. Om man går metodiskt till väga och har en egen strategi från början så kan man använda den och bearbeta olika myndigheter som energimyndigheten och länsstyrelsen.

Riksdagsledamot Per Åsling (C) deltog också på presskonferensen och berättar att en biogasstrategi är gå gång. Åslings vision är att Jämtland ska vara med och kriga om de pengar som regeringen anslagit för satsningar inom biogasområdet.

– Jämtland ska bli bäst på biogas i landet. Det finns så mycket avfall från jordbruket som kan användas. Vi är ett extremt kotätt län per capita. Det är dessutom en resurs som inte kommer att avta, spår han.

När det gäller regionalpolitiska satsningar så anser Jöran Hägglund att en fängelseetablering inte kan ses som en lika pålitlig satsning som en utveckling av biogasproduktion.

– Visst kan ett fängelse vara ett komplement men det är inte bra om man blir beroende av den typen av satsningar. Då är man direkt bunden till andras beslut och det kan snabbt hända saker inom Kriminalvården. Långsiktigt har en strategi om biogas betydligt bättre effekt.

Hur många arbeten som eventuellt kan skapas i en framtida biogasnäring i Jämtlans län kan varken Jöran Hägglund eller Per Åsling svara på men de tror båda på en stor utvecklingspotential inom området.

Mer läsning

Annons